Mare atenţie! Acestea sunt fructele şi legumele care conţin o cantitate foarte mare de pesticide

Mare atenţie! Acestea sunt fructele şi legumele care conţin o cantitate foarte mare de pesticide. Fructele cele mai periculoase sunt merele, căpşunile şi strugurii.

Mare atenţie! Acestea sunt fructele şi legumele care conţin o cantitate foarte mare de pesticide. Pesticidele sunt asociate problemelor de creştere la copii şi pot acţiona ca agenţi cancerigeni.
Pentru a ajuta consumatorii să aleagă cu atenţie  legumele şi fructele, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse.
Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate. Merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv. Iar ţelina este în top de câţiva ani buni.

Acestea sunt fructele şi legumele care conţin o cantitate foarte mare de pesticide

Unele fructe și legume sunt pli­ne de pesticide. Iar pentru a ajuta conumatorii, a fost publicată o listă a ali­mentelor consumate pe scară largă cu concentrație mare de pesticide.

“Premiza este că oamenii nu vor să mănânce pesticide împreună cu fructele şi legumele. De aceea continuăm să le spunem cumpărătorilor despre produsele chimice folosite în agricultură. Şi care apar în fructe şi legume, pentru a le da posibilitatea să mănânce sănătos”, declară Ken Cook, preşedintele şi cofondatorul EWG.

Acestea sunt fructele şi legumele care ne otrăvesc

Dacă aceste substanțe chi­mice contribuie la o „calitate” mai bună a alimentelor, tot ele pot dăuna sănătății celor care le consumă.

La fel ca antibio­ti­cele, pestici­dele sunt clasificate ca biocide, și anume produse destinate distrugerii fi­ințelor vii. De aceea, pesticidele sunt su­puse unor reglementări stricte pentru a reduce impactul lor asupra sănătății și a plane­tei. Potrivit unui raport al Grupului de Lucru pentru Mediu (EWG), există un clasament al alimentelor cele mai îmbi­bate cu pesticide.

Merele trebuie curăţate de coajă

Acest fruct ocupă prima poziţie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) conţineau pesticide.

Mărul este un fruct bogat în pectine și excelent pentru sănătate, dar e tratat cu peste 40 de pesticide diferite, contra in­sectelor și ciupercilor. Fermierii aplică bio­cidele direct pe coaja fructului. Chiar dacă această parte este cea mai hră­nitoare, este mai bine s-o aruncăţi.

Țelina are mai mult de 60 de pesticide. Este o legumă des întâlnită în bucătărie, dar care poate fi foarte toxică, dacă nu este spălată și curățată corespunzător. Aici intră şi gogoşarii, strugurii, nectatinele, piersicile

Pline de antioxi­danți, căpșunele sunt fructe sănătoase. Dar, la fel ca țelina, căpșunele conțin peste 60 de substanțe chimice care ucid organis­mele vii. În schimb, căpșunele congelate au mult mai puține pesticide. Nici aroma­tele piersici nu sunt lipsite de riscuri. Și ele sunt stropite cu peste 60 de pesticide, doar cele din con­serve ar putea fi mai curate.

Spanacul şi roșiile sunt pline de substanțe toxice

Frunzele de spanac sunt tratate cu circa 50 de pesticide. Spanacul conservat con­ține cantități mai mici din aceste otră­vuri. Cireșele nu pot concura cu conținutul de pesticide din mere, dar trebuie să știți că acești compuși toxici au fost găsiți în 85% dintre cireșe. Strugurii conțin aproxi­mativ 30 de pesticide, ceea ce face ca și vinul să devină un produs potențial toxic. Nectari­nele sunt pline de pesticide, 82,9% dintre fructe fiind afectate de aceste sub­stanțe dăunătoare. O singură roşie conţinea 13 tipuri diferite de pesticide, scrie fanatik