Mare anunț pentru România. Când se va extrage prima moleculă de gaz din Marea Neagră

Mare anunț pentru România. Când se va extrage prima moleculă de gaz din Marea Neagră sursa foto. EVZ

România va extrage în curând gaz din Marea Neagră, după cum a anunțat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi extrasă în acest an, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Energiei. Compania Black Sea Oil&Gas este cea care se ocupă de acest proces din perimetrul Aurora. În cea ce privește zăcământul Neptun Deep, el va fi exploatat, cel mai probabil, în anul 2025.

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi. Dar avem răgaz până în 2025. Probabil când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep, şi aici aş face o paranteză. Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, va fi anul acesta. Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a arealului.

Gaz românesc din Marea Neagră, extras în acest an

Și vor scoate primul gaz românesc. Este o descoperire mai mică, este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagră. Deci, vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră.” A declarat ministrul Virgil Popescu. România se află printre puţinii producători de gaze din Europa. Iar dacă va avea surplus de gaze acestea vor trebui vândute.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Da, România este producător de gaze. Suntem printre puţinii producători de gaze din Europa. Și până când va ieşi gazul cel mult din Marea Neagră avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producţie de gaze. Și aici le-aş vedea în interiorul arcului carpatic. Pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este o zonă unde se produce şi de aceea şi Mintia şi Paroşeni sunt acolo. Sunt foarte importante de ţinut şi de tehnologizat, trecut parţial pe gaze.

Vom avea surplus de gaze și vom vinde

Romgazul are un prim proiect de producţie a metanolului, care este primul pas spre petrochimie. Şi eu cred că până iese gazul putem discuta de proiecte şi de a avea capacităţi de consum a gazului în interiorul României. Evident, dacă avem surplus de gaze - şi vom avea surplus de gaze - acestea trebuie vândute, iar România poate deveni un furnizor de gaze pe piaţa regională. Şi să nu uităm dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi încălzirea populaţiei cu gaze