Evenimentul Zilei > Politica > Marcel Vela, adevărul despre alegeri. Cum se vor organiza, de fapt?!
Marcel Vela, adevărul despre alegeri. Cum se vor organiza, de fapt?!

Marcel Vela, adevărul despre alegeri. Cum se vor organiza, de fapt?!

Marcel Vela a vorbit despre modul în care se vor organiza alegerile de anul acesta, menționând că vor fi luate toate măsurile de siguranță.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, îi asigură „pe toți cetățenii României că atât alegerile locale, cât și cele parlamentare se vor organiza în condiții de deplină legalitate, siguranță sanitară și corectitudine față de toate partidele politice”.

„În ședința de Guvern de aseară au fost aprobate, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Electorale Permanente, primele acte normative referitoare la desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, și anume hotărârea de guvern privind stabilirea datei alegerilor, cât și cea pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale. Astfel, a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru ziua de 6 decembrie 2020”, a amintit demnitarul, vineri.

El a explicat că „acesta este doar primul pachet legislativ care va oferi tuturor instituțiilor cu atribuții în organizarea și desfășurarea alegerilor cadrul legal pentru ca toate operațiunile necesare să se desfășoare eficient și transparent, chiar și în această perioadă încărcată și plină de provocări”.

„În următoarea ședință a Executivului vom supune aprobării și proiectul privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor, plus cel cu propunerea cheltuielilor pentru pregătirea si desfășurarea procesului electoral”, a precizat ministrul Marcel Vela.

În ședința de joi de la Palatul Victoria, Guvernul Orban a stabilit ziua de 6 decembrie ca dată de desfășurare a alegerilor parlamentarevela. În fixarea datei, explica premierul, trebuie ținut cont de „prevederile constituționale care pe de o parte spun când se încheie mandatul actualului Parlament, și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont în stabilirea datei de prevederea constituțională, prin care Președintele trebuie să convoace Parlamentul nou-ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi constituționale și legale, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Ca atare, proiectul de Hotărâre de Guvern pe care îl va introduce pe ordinea de zi domnul ministru Vela este primul proiect de Hotărâre de Guvern privitor la stabilirea datei de 6 decembrie ca dată a alegerilor parlamentare”.

„Alte două hotărâri de guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern – au fost propuse hotărârile de guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020″, declara Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului