Ciolacu crede că românii ar putea scăpa de vizele pentru SUA

Ciolacu crede că românii ar putea scăpa de vizele pentru SUA Sursă foto:captură video

De ce nu se mai întâlnește Marcel Ciolacu în SUA cu vicepreședintele Kamala Harris. Oficialul american a plecat.

Ciolacu în SUA. Vizita premierului român pe continentul american a început cu un schimb tensionat de replici cu ambasadorul României la Washington.

Marcel Ciolacu în SUA are programate întrevederi cu mai mulți oficiali americani, printre care și secretarul de stat Antony Blinken.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciolacu în SUA. Schimb de replici cu ambasadorul

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite a început tensionat. Ambasadorul la Washington, Andrei Muraru, s-a arătat public nemulțumit de organizare, la întâlnirea cu reprezentați ai comunității de români în Statele Unite.

Andrei Muraru: „Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile. Însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile.”

Apoi, ambasadorul Andrei Muraru le-a explicat jurnaliștilor prezenți de ce a vorbit public despre organizare: ”Am făcut aceste precizări tocmai pentru a preîntâmpina întrebările dvs.”

Iar premierul Marcel Ciolacu a răspuns tot în cadrul discursului oficial: ”Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România. Şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale.”

Agenda premierului român în Statele Unite

Marcel Ciolacu a participat la o ceremonie de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington.

După ceremonia de la cimitir, oficialii români au ajuns aici la Pentagon pentru o discuție cu secretarul apărării. Cum, încă avem un război la granițe, discuția a fost despre securitatea la Marea Neagră. Dar și despre ajutorul pe care țara noastră îl poate acorda în cont Ucrainei.

Oficialii români și-au exprimat dorința de a continua achizițiile militare din SUA pentru modernizarea armatei române. Dar și de a produce o parte din armament la noi în țară.

Ciolacu în SUA

Sursă foto: Captură video

Programul lui Marcel Ciolacu în SUA include întâlniri cu mai mulți oficiali americani.

Premierul ar fi trebuit sa aibă o întâlnire la cel mai înalt nivel, la Casa Albă, cu vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris. Întâlnirea nu mai are loc. Oficialul american a plecat la Conferința Natiunilor Unite pe teme climatice de la Dubai.

În aceste condiții, cea mai importantă discuție pe agenda vizitei a devenit cea cu secretarul de stat Antony Blinken, pe teme de energie și securitate.

Marcel Ciolacu în SUA. Românii ar putea scăpa de vize

În 2025 am putea scăpa de vizele pentru Statele Unite ale Americii. Promisiunea a fost făcută de Ciolacu în SUA.  Dar pentru asta ar trebui ca rata de respingere pentru acordarea vizelor să scadă în următorul an, a declarat ambasadoarea Statelor Unite la București.

Kathleen Kavalec, ambasadoare SUA la București: ”Facem progrese și sperăm că vom semna un acord curând. Iar altă parte se referă la rata de respingere, care a scăzut.”