Marcel Ciolacu a fost nevoit să-și întrerupă turneul electoral din nordul Moldovei ca să meargă în localitățile lovite de inundații. Mai puțin relaxat decât vineri, când poza cu cozonacul în față, premierul a fost pus în fața unor întrebări incomode. La care a ezitat.
Însoțit de miniștrii Internelor, Cătălin Predoiu, al Apărării, Angel Tîlvăr, și al Mediului, Mircea Fechet, Ciolacu a ajuns la Slobozia Conachi. El a vizitat localitățile sinistrate și a anunțat măsurile ce vor fi luate.
Marcel Ciolacu în județul Galați
Prim-ministrul a stat de vorbă cu sinistrații din comuna Slobozia Conachi, dar și cu reprezentanţii forţelor de intervenţie. Marcel Ciolacu a vizitat mai multe locuințe afectate de viituri. La final, premierul a făcut o serie de declarații cu prvire la măsurile ce ar urma să fie adoptate. În primul rând, a transmis condoleanțe pentru cei patru morți luați de viitură.
Premierul a mai spus că a fost înființată o celulă de criză, la nivelul Consiliului Județean Galați, care va coordona intervențiile și operațiunile de într-ajutorare. Ciolacu a precizat că prioritară în acest moment sunt oamenii ale căror vieți trebuie salvate. Din acest motiv au fost dislocate în zonă forțe și echipamente ale MAI și MApN.
În aceeași notă, Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi luate măsuri pentru ajutorarea sinistraților din Galați. Subiectul se află în atenţia Comitetului interministerial pentru Situaţii de Urgenţă.
„În acest moment am hotărât dislocare şi este în votul interministerial tot ce înseamnă pături, alimente, containere de dormit pentru casele distruse. Domnul ministru de Interne cu domnul Raed Arafat au venit şi cu Jandarmeria vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. Domnul primar deja s-a gospodărit cu locuri în şcoală”, a declarat Ciolacu.
Guvernul convocat în ședință de urgență
Marcel Ciolacu a anunțat că, după ce starea vremii se va stabiliza şi apele se vor retrage, vor fi evaluate pagubele. Ulterior, Guvernul va fi convocat în ședință pentru a stabili ajutoarele financiare ce vor fi alocate. Banii vor fi luați din Fondul de rezervă.
„Ne aşteptăm ca în noaptea aceasta să mai plouă, nu cum s-a întâmplat noaptea trecută. În momentul în care s-au retras apele, se va interveni, avem tot desfăşurătorul făcut, va fi prin Consiliul Judeţean. Vom face şedinţa de guvern imediat cum este nevoie să dislocăm sumele din Fondul de rezervă. Nu are nimeni o estimare în acest moment, ce a hotărât ministrul de Interne a fost să trimită specialiştii, din 15 judeţe, în momentul acesta, au venit toate echipamentele şi s-au dislocat în această zonă”, a explicat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus că este nevoie de soluții pentru ca inundații precum cea de acum, dar și cele din 2013 și 2016 să nu mai aibă loc în această zonă, Marcel Ciolacu a spus că este nevoie de „o discuţie foarte serioasă” cu ministrul Mediului și autoritățile locale pentru găsirea unei soluții. Un prim lucru pe care l-a propus este de natură administrativă. Ca autoritățile hidrologice gălățene să iasă din subordinea Direcției Regionale din Iași.
„Cu adevărat, trebuie o discuţie foarte serioasă, pe care am început-o, deja, cu ministrul Mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă. Şi este solicitarea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean să vedem cum procedăm, pentru că dânşii ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi, cum vom funcţiona. Părerea mea este că va fi o intervenţie de fond ca acest lucru să nu se mai întâmple, trebuie să venim cu un act normativ, să dislocăm Galaţiul şi această zonă de Iaşi, chiar dacă conexiunea este foarte clară a circulaţiei apelor, dar cred că s-a pierdut, deja, mult prea mult timp”, a opinat Marcel Ciolacu.
Întrebarea la care Marcel Ciolacu n-a avut răspuns
Premierul a fost pus în dificultate de jurnaliștii care l-au întrebat de ce nu s-au luat măsuri pentru ca inundațiile din Galați să nu aibă loc. Este a treia oară când se întâmplă acest lucru, din 2013 și până în prezent. Marcel Ciolacu a reacționat pe un ton oarecum agresiv, încercând să explice că el nu era în guvern la momentul respectiv.
Apoi, Marcel Ciolacu s-a retras de la declarații, undeva în plan secund, și a lăsat locul unuia dintre însoțitori. Între timp și-a pregătit răspunsul, după care a revenit cu noi precizări.
„De când sunt prim-ministru al României eu nu am primit nicio informare despre un eventual pericol în această zonă. De aceea am și vrut să merg pe jos să văd întreaga situație (...) ca să știm să acționăm cât mai rapid”, a spus Marcel Ciolacu.
Pentru premier, inundațiile de la Galați au reprezentat o surpriză neplăcută. Marcel Ciolacu avea un alt program în aceste zile, electoral. Vineri, el a pozat la o cafenea, din Suceava, alături de Sorin Grindeanu, cu câteva felii groase de cozonac. La momentul acela, premierul se gândea doar la discuțile cu alegătorii binevoitori pe care avea să-i întâlnească în drum.