Evenimentul ZileiPoliticaMarcel Ciolacu, un nou atac la adresa Austriei. Concluziile discuției cu OMV

Marcel Ciolacu, un nou atac la adresa Austriei. Concluziile discuției cu OMV

Marcel Ciolacu, un nou atac la adresa Austriei. Concluziile discuției cu OMV
Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, 18 septembrie, cu o delegație a OMV Petrom, condusă de CEO Alfred Stern. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre perspectivele proiectului exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep. Premierul a arătat că statul român susține acest proiect.

Marcel Ciolacu, premierul României, s-a întâlnit cu o delegație OMV Petron, condusă de Alfred Stern, CEO companiei. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre perspectivele proiectului exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susține cu toată determinarea proiectul Neptun Deep. În acest proiect strategic, OMV este asociată cu compania de stat Romgaz. Într-un comunicat emis de Guvern se precizează că acest proiect are scopul de a aduce independență energetică României.

„Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat șeful Executivului.

Negocieri pentru Noul USL
Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu atacă, din nou, Austria

În cadrul acestei întâlniri, premierul român a vorbit și despre poziția Austriei cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen. El spune că speră ca atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer,  să nu afecteze imaginea OMV la noi în țară. Marcel Ciolacu a precizat că o astfel de situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

„Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

Luni, șeful Executivului a transmis un nou mesaj Austriei. El spune că România este decisă să o reclame la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dacă vor bloca, din nou, aderarea în spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu susține că, dacă austriecilor nu le convine situația migraților, să iasă din Spațiul Schengen. Premierul le recomandă să își construiască, pe banii lor, garduri din sârmă ghimpată și electrice. Sub o formă de ironie, Ciolacu a spus că, dacă Austria iese, „noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”.


Accesează: