Se dau vouchere în valoare de 25.000 de lei. Ce români vor primi acest cadou din partea statului

Se dau vouchere în valoare de 25.000 de lei. Ce români vor primi acest cadou din partea statului Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat în premieră că statul urmează să acorde noi vouchere pentru români, de la 1 septembrie. Este vorba de 400 de milioane de euro, banii pe care Guvernul îi are în vedere.

Marcel Boloș a vorbit despre măsurile de austeritate pe care Guvernul le pregătește pentru români. Măsurile au fost propuse de Banca Mondială și urmează ca Guvernul să stabilească în ce fel va respecta aceste propuneri și care dintre acestea vor rămâne valabile şi în toamna care vine.

Mai exact, România vrea să renegocieze acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.

Vouchere în valoare de 25.000 de lei, care se vor acorda proprietarilor de locuințe

Marcel Boloș: „Sunt 400 de milioane de euro care ar urma să fie acordate sub formă de vouchere pentru energie verde la gospodăriile populației. Noi aici avem în vedere de la panouri solare, pompe de căldură, sisteme de stocare pe bază de baterii. Propunerea noastră este că aceste tipuri de vouchere să aibă o valoare de 25.000 de lei, care se vor acorda proprietarilor de locuințe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi sperăm că, dacă trecem cu bine de discuțiile cu Comisia Europeană, din septembrie să putem să acordăm aceste vouchere care sunt destul de așteptate de către oameni. 400 de milioane de euro sunt banii pe care îi avem în vedere.

Și mai avem o surpriză plăcută tot pentru gospodării. Este acel concept de case cu 0 emisii de dioxid de carbon, casele eco, pentru care avem un buget de 200 de milioane de euro pentru a stimula populația să aibă case independente energetic și cu 0 emisii de dioxid de carbon. Aici nu am stabilit încă valoarea voucherelor, însă este bine să știe cei care le urmăresc că le-am anunțat în premieră la dumneavoastră și vă promit că vom anunța și mecanismul și vom arăta oamenilor posibilitatea pe care o au de a avea acces la acești bani.

De la 1 septembrie urmează să le lansăm și să asigurăm accesul la bani. Vine iarna și oamenii să poată avea și aceste măsuri la dispoziție alături de cardul de energie și toate măsurile pe care le-am gândit pentru a sprijini populația”, explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cum a comentat declarația lui Marcel Ciolacu despre eliminarea sporurilor

Cu privire la declarația lui Marcel Ciolacu, care spunea că ar trebui eliminate toate sporurile, Marcel Boloș a declarat că „este o obligație pe care am asumat-o prin PNRR, ca nivelul cumulat al acestor sporuri, procentul cumulat, să nu depășească 20% din salariul de bază. Deci, cu alte cuvinte, putem avea 100 de sporuri. Cumulate, la salariul de bază, nu pot depăși 20%. Deci avem plafon la sporurile bugetarilor, avem plafon la cheltuielile cu pensiile”, a mai declarat ministrul.

Marcel Boloș a mai subliniat faptul că vrea negocieze în PNRR procentul de 9,4% din PIB pentru pensii și înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB.

„Nu este vorba despre eliminare, ci despre înlocuire. Asta înseamnă că este deschisă pentru ca să avem o discuție a acestui procent. Am explicat că din spate din măsuri care vor trebui luate în perioada următoare cu privire la ajustarea veniturilor pensionarilor”, a mai spus Boloş.

Boloş: Am regândit sistemul de contribuții privind asigurările sociale, adică privind sistemul de pensii

Şi continuă: „Eu știu care este anul când noi trecem de 9,4% din PIB. Nu vreau să sperii din nou pe cei care sunt beneficiari în sectorul public, dar trebuie rezolvată problema de pe acum, să înțeleagă Comisia că noi dorim o înlocuire a acestui indicator. 1 ianuarie 2024 nu va fi afectat, dar pe termen lung... Avem 50 de ani de plafon. După 1 ianuarie 2024 pot să vă confirm că urmează o perioadă scurtă de timp când noi vom depăși acel plafon. Nu pot să vă spun, dar este un termen scurt. Cu alte cuvinte, simulările pe care noi le-am făcut ne arată anul în care se produce această depășire a plafonului.

Nu putem să continuăm cu acest plafon decât dacă ne asumăm ca diligențele se mută în zona fiscală în care am regândit sistemul de contribuții privind asigurările sociale, adică privind sistemul de pensii, ceea ce cred că în momentul de față nu este în concordanță cu politica coaliției de guvernare și nici cu ceea ce înseamnă taxarea muncii. Din acest punct de vedere va trebui să avem toate argumentele pe masă pentru discuția cu Comisia Europeană, pentru a înlocui acest indicator tot cu unul de disciplină financiară”, a mai spun ministrul, la antena3.ro.