Marcel Boloș, băgat în ședință de finanțiștii PNL. Ce trebuie să facă

Marcel Boloș, băgat în ședință de finanțiștii PNL. Ce trebuie să facă Marcel Boloș / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Boloș ar fi avut o ședință secretă cu finanțiștii de la PNL. Ministrul Finanțelor a fost rugat să găsească soluții, indiferent de măsurile fiscale, pentru primarii din ţară.

Marcel Boloș a declarat luni că, fără pachetul de măsuri lansat de Guvernul Ciolacu este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar. În acest context, temerile liberărilor sunt mari, deoarece voturile sunt aduse de primari. Iar o nemulțumire a acestora i-ar costa mult la alegerile din 2024.

Marcel Boloș, băgat în ședință secretă de finanțiștii PNL

Mai exact, ministrul Finanțelor a avut, marți seară, o întâlnire cu mai multi finanțiști ai PNL. Aceștia i-ar fi cerut să găsească soluții pentru ca primarii să poată continua investițiile, indiferent de ce măsuri fiscale care vor fi luate, susțin surse politice.

Sursele mai spun că există un curent al unor „specialiști” care ar avea în minte blocarea fondurilor pe anumite zone până la sfârșitul anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a adunat mai multe propuneri din partea finanțiștilor liberali și le-a promis că le va lua în calcul și că investițiile locale nu vor fi afectate.

Majorarea redevențelor, una dintre propunerile PNL pentru Boloș

Finanțiștii liberali i-au propus lui Marcel Boloș să dea OUG pentru majorarea redevențelor pe resursele naturale până la actualizarea cu inflația.

Proiectul este consecință a discuțiilor din PNL. Finanțiștii liberali au insistat pentru acest proiect pentru că o astfel de măsură ar urma să aducă în plus la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de lei.

În plus, un astfel de demers, care va aduce mai mulți bani bugetului, nu a mai fost făcut din 2004. Printre cele mai importante resurse naturale menționate, din punct de vedere bugetar, se numără petrolul și resursele minerale.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text

Sursa foto: Facebook

Marcel Boloș atrăgea atenția asupra cheltuielilor

Ministrul a declarat că se pot amâna sau reduce cheltuieli de capital care provin din surse diferite de fondurile externe nerambursabile. Precum programele naționale legate de infrastructură, sport și cultură. De asemenea, Boloș a precizat că trebuie avută mare grijă în privința cheltuielilor bugetare pe decembrie, luna cu cele mai mari cheltuieli publice.

„Am precizat că, pentru luna decembrie, care este luna cu cheltuielile publice cele mai mari, va trebui să avem încă de acum stabilite măsuri suplimentare pentru a putea controla deficitul bugetar şi a ne încadra în angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană. Nu discutăm de măsuri fiscal-bugetare sau de măsuri care să privească drepturi ale personalului angajat în sistemul public, nu acesta este scopul, ci anumite categorii de cheltuieli care pot fi amânate şi pentru anul viitor şi să generăm cheltuieli şi datorii faţă de furnizorii de servicii publice în anul următor”, a explicat Marcel Boloş.

Marcel Boloş a mai subliniat faptul că măsurile pe care le poate lua Guvernul sunt un rezultat al faptului că măsurile fiscal-bugetare sunt întârziate ca implementare. Iar asta îngreunează procesul de control al deficitului bugetar.