Maratonul orgoliilor, la Parlament. Șicanări și mult zgomot: Nominalizări cu cântec pentru judecătorii CCR

Maratonul orgoliilor, la Parlament. Șicanări și mult zgomot: Nominalizări cu cântec pentru judecătorii CCR

Senatul și Camera Deputaților au făcut un adevărat maraton din trecerea candidaților la funcția de judecători ai Curții Constituționale prin furcile caudine ale Comisiilor Juridice, apoi ale plenului celor două camere. Luni, a fost avanpremiera, partidele și-au stabilit candidații pe ultima sută de metri. Opoziția a ratat încă o șansă, orgoliile au răbunit și au măturat intențiile declarate, de a susține candidați comuni. Parlamentarii Opoziției s-au mulțumit să șicaneze candidații Coaliției PSD-ALDE. În urma votului, s-a decis că Gheorghe Stan și Cristian Deliorga vor fi judecători constituționali. Luni, președintele Klaus Iohannis și-a numit și el omul la curte în persoana Siminei Tănăsescu, fostă consilieră la Cotroceni.

Ieri, aproape în zori, pe ploaia mocănească și atenționări de vânturi tornadice, adică acea vreme care distruge orice entuziasm, la Camera Deputaților au ajuns, plouați doar la figurat deoarece mașina i-a adus la scară, membrii Comisiei Juridice care urmau să-i audieze pe candidații la CCR. Odată intrați în clădirea de unde nu se vede și nu se simte dacă afară e prăpăd, parlamentarii șiau mai recăpătat elanul. Unii au început pregătirile să-i încurce pe aspiranții la funcție și se amuzau copios pe seama lor. Aceștia încercau să afișeze un aer solemn, chiar dacă doi se aflau în situații inedite.

Profil de candidați și cancan, la Senat

Șeful Secției pentru Investigarea Infrac țiunilor din Justiție, procurorul Gheorghe Stan, propus de PSD consideră că numirea unui magistrat asigură o garanție reală a independenței CCR și că dacă va fi ales va respecta supremația Constituției. Pentru a-l pune la încercare, deputatul liberal Florin Roman l-a întrebat dacă știe câte articole are Constituția. Candidatul a râs, dar nu a răspuns. Președintele comisiei, deputatul Nicușor Halici, i-a reproșat liberalului că duce discuția prea jos, că întrebarea nu are legătură cu audierea. Nici încercarea lui Cătălin Predoiu de a afla opinia candidatului despre obligativitatea tratatelor europene nu s-a încadrat. Însă, pentru Roman pusul bețelor în roate s-a transformat într-un mare succes cu care s-a mândrit pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocatul Vlad Ștefan, propunerea USR, a vorbit filozofic despre Consti tuție ca despre un organism viu și a spus că la CCR este nevoie de ponderare și deciziile interpretative nu trebuie să fie excesive.

 Deputatul Ioan Cupșa, propunerea PNL, a promis că va reprezenta fiecare cetățean din România dacă va fi ales. Pe cei doi nu i-a încurcat nimeni cu întrebări.

La Senat, audierile au început mult mai târziu, însă, cu toată solemnitatea Camerei Superioare, confruntările dintre părți au degenerat în cancan. Șerban Nicolae, în stilu-i caracteristic, a parat orice lovitură către Cristian Deliorga, Daniel Fenechiu a pledat ca la bară, iar candidatul USR Mircea Daraban a trecut neobservat.

Tărăboi în plen și tentative eșuate de pace

Potrivit legii, candidații pentru CCR sunt audiați în comisii și în plen. Deputații PNL și USR au profitat de această prevedere și ar fi vrut să se năpustească și în plen asupra candidaților. Însă, juriștii spun că după avizul din comisii, în plen candidații trebuie doar să se prezinte. Deputatul UDMR Marton Arpad a spus că ceea ce solicită Opoziția este o cerință nouă, dar totuși președintele de ședință Florin Iordache a acceptat.

 În cele din urmă, prin vot secret, cu buletine, au fost aleși cei doi judecători la CCR. La Camera Deputaților, Gheorghe Stan a obținut 174 de voturi, Ioan Cupșa 63 și Vlad Ștefan 25. La Senat, Cristian Deliorga a primit 70 de voturi, Daniel Fenechiu, 24 și Mircea Daraban 10. Luni, PNL și USR studiau varianta să se unească și să meargă pe un singur candidat, însă nu s-au înțeles.

Puterea curții stă în discreția ei

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat, ieri, pentru EVZ, că rolul judecătorului constituțional este unul singur: să lucreze doar în litera legii, nu și în spiritul ei.

El a spus că judecătorii nu sunt și nu trebuie să fie prieteni între ei: „Judecătorii CCR sunt precum călugării. Se întâlnesc fără să se cunoască, trăiesc fără să se iubească și mor fără să se plângă”. În legătură cu plânsul, Zegrean s-a declarat consternat de reacția judecătorului Petre Lăzăroiu, care va fi înlocuit de Simina Tănăsescu. Anul trecut, Tănăsescu a demisionat din funcția de consilier prezidențial după ce, în perioada de revocare a fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi ar fi făcut asupra acestuia presiuni spunându-i că ar fi revocat.

Luni, Lăzăroiu a lăudat-o pe Tănăsescu, dar și-a amintit de altele

„Cel mai greu moment a fost suspendarea preşedintelui Băsescu, în 2012. S-au făcut presiuni de sus până jos. Mai aveau puţin şi ne schimbau din funcţie prin OUG. S-au făcut presiuni de la USL. Când mă voi elibera, de-abia aştept... Număr zilele, ca soldaţii... În momentul în care nu voi mai fi pe această funcţie şi voi putea să vorbesc, o voi face”, a declarat Lăzăroiu la Antena 3.

Augustin Zegrean spune că nu s-au făcut niciun fel de presiuni. „A fost o presiune media foarte mare. Dar concret, nu pot spune. Nici președintele Băsescu nu a cerut nicio soluție în favoarea lui. Eu cred că presiuni se fac acolo unde se pot face”, a spus fostul judecător.

În legătură cu actualele numiri, Zegrean consideră că sunt prea mulți procurori și că se vorbește prea mult despre CCR. „Vor transforma CCR în Parchet. Puterea curții stă în discreția ei”, a spus el. Însă, consideră că Simina Tănăsescu poate echilibra situația deoarece „este o constituționalistă reputată și se bucură de încredere”.

 

Dragnea se spală pe mâini, din nou

 

 

 

Președintele PSD Liviu Dragnea (foto) a declarat, ieri, că nu are nicio legătură cu desemnarea celor doi candidați la funcția de judecători ai CCR. Asta, în condițiile în care luni, toți socialdemocrații întrebați cine decide arătau cu ochiul către cabinetul liderului. „Am primit mai multe mesaje de la oameni respectabili care propuneau alţi oameni respectabili pentru a fi susţinuţi. Am primit mesaje de la alţi oameni la fel de respectabili care spuneau să nu fiu de acord cu propunerile pe care le făcuseră alţi oameni. Am vorbit cu colegii mei din conducerea grupurilor şi leam spus: care vor dori să îşi depună candidaturile, analizaţi în funcţie de ce candidaturi vor fi primite la grup. Au fost primite cele două candidaturi. Am fost întrebat, le-am spus că eu n-am nimic împotrivă şi atât”, a explicat Liviu Dragnea. Acesta a adăugat și a subliniat că nu a vorbit și nici nu a vrut să discute cu vreunul dintre ei.