Maratonistul Ilie Roșu, stop cardiac la Maratonul Unirii. A murit la spital
- Bianca Ion
- 24 ianuarie 2024, 13:33
Ilie Roșu, maratonist de renume, a suferit un stop cardiac în această dimineață în timp ce participa la cea de-a 8-a ediție a Maratonului Unirii, eveniment desfășurat la Focșani cu ocazua împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Erou al alergărilor pe distanțe lungi, Ilie Roșu, în vârstă de 64 de ani, și-a găsit sfârșitul într-un modtragic miercuri, în timp ce participa la Maratonul Unirii din Focșani. Ilie Roșu, unul dintre maratoniștii de referință din România, a murit la spital, după ce a suferit un stop cardio-respirator în timpul participării sale la maratonul dedicat aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Ce s-a întâmplat cu Ilie Roșu
La ora 09:30 dimineața, Ilie Roșu și alți 14 colegi au pornit în cursa de la Piața Unirii din Focșani, marcând cea de-a 8-a ediție a Maratonului Unirii, dedicat împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Totuși, la scurt timp după start, pe strada Unirea Principatelor, Roșu a căzut pe caldarâm.
A fost resuscitat în primă instanță de un alt participant la maraton, iar ulterior de către echipajele medicale. Cu toate acestea, starea sa s-a agravat rapid, și Ilie Roșu a fost transportat în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență "Sf. Pantelimon" Focșani, unde procedurile de resuscitare au continuat conform protocolului.
Din nefericire, medicii nu l-au mai putut salva pe maratonist. Acesta a murit la spital în urmă cu puțin timp, a anunțat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Focșani.
„Pacientul Ilie Roșu, în vârstă de 64 de ani, a fost resuscitat în Unitatea de Primiri Urgențe, dar acesta nu a răspuns manevrelor. A fost declarat decesul”.
Se simțea bine înaintea maratonului
Înainte de a începe maratonul, Ilie Roșu a subliniat importanța alergării sale, exprimându-și respectul pentru eroii români care au realizat Unirea de la 1859.
„Suntem 15 maratonişti care luăm startul din Piaţa Unirii din Focşani. Vom ajunge la Câmpineanca. Vârteşcoiu şi până la Odobeşti, pe un traseu dus - întors, în care vom trece şi pe la Mausoleul Eroilor din Focşani de unde zece copii vor continua cursa populară alături de noi. (...). Această alergare reprezintă respectul nostru pentru istoria României. Respectul nostru pentru românii care au înfăptuit Unirea de la 1859, pe 24 ianuarie, atunci când Cuza a fost ales domn al celor două ţări româneşti, Moldova şi Muntenia", a declarat Ilie Roşu pentru Agerpres, înainte de începerea maratonului.
Ilie Roșu, un palmares impresionant
Acesta se afla la cel de-al 293-lea maraton din cariera sa impresionantă. Avea peste 12.000 de kilometri alergați în diverse competiții desfășurate în România, Europa și chiar pe alte continente. Performanțele sale notabile și angajamentul în maratoanele internaționale l-au făcut un model pentru mulți alergători.