Profesorii şi elevii Liceului „Henri Coandă“ din Craiova au iniţiat un adevărat maraton pe parcursul anului şcolar 2007-2008, pentru promovarea şi conservarea tradiţiilor româneşti.
„Tradiţii şi obiceiuri - valori de seamă ale culturii locale“ este numele proiectului iniţiat încă din octombrie 2007, care urmăreşte pe parcursul acestui an şcolar promovarea tradiţiilor româneşti şi împământenirea lor în conştiinţa copiilor şi a tinerilor. Scopul declarat al iniţiativei profesorilor şi elevilor de la „Henri Coandă“ este acela de a contura cât mai mult identitatea românească în diversitatea Uniunii Europene.
„Ni s-au alăturat şcoli şi licee din toată ţara, de la Constanţa, până la Bucureşti, Botoşani şi Cluj. Suntem 32 de parteneri în total, şi cu o asemenea forţă cu siguranţă vom atinge scopul proiectului“, ne-a declarat Carmen Petre, una dintre profesoarele coordonatoare ale proiectului. Până acum, în cadrul proiectului a fost lansat un site, www.traditii.uv.ro, care deja a strâns peste 2.000 de vizitatori. Elevii de la „Henri Coandă“ au pregătit mai multe dansuri şi cântece populare, pe care le-au prezentat într-un spectacol al tradiţiilor, pe 17 decembrie.
Maratonul tradiţiilor continuă însă până în iunie 2008, cu fel de fel de expoziţii şi spectacole, la sediile tuturor partenerilor, culminând cu un simpozion. „Sunt mândră că sunt româncă“ Cât despre elevi, deşi pare greu de crezut, sunt foarte interesaţi de tradiţii. De la cei mai mici din clasele primare până la liceeni, elevii de la „Coandă“ s-au implicat serios în proiect. „Îmi place să cânt şi să joc, mai ales în costum popular. De când am început proiectul şi am studiat cu atenţie tradiţiile, declar deschis că sunt mândră că sunt româncă“, ne-a spus Roxana Vieru, elevă în clasa a XI-a.