Un manuscris rar care conține calculele lui Albert Einstein pentru teoria relativității a fost vândut la licitaţie, la Paris, pentru suma record de 11,6 milioane de euro. Manuscrisul a fost păstrat de un coleg elvețian
Documentul a fost estimat la o sumă cuprinsă între două şi trei milioane de euro. Spre deosebire de cele care deţin recordurile anterioare, acesta este un document de lucru ştiinţific, ceea ce îl face rar.
Monografia de 54 de pagini care conține ecuațiile lui Einstein și a prietenului său Michele Besso datează din iunie 1913, când perechea făcea primii pași în dezvoltarea teoriei care descrie gravitația ca o funcție spațiu-timp cu patru dimensiuni.
„Acesta este, fără îndoială, cel mai valoros manuscris Einstein care a fost scos vreodată la licitație”, a spus Christie’s. Lucrarea este una dintre cele două existente care arată geneza teoriei unificatoare a lui Einstein care a modelat înțelegerea cosmosului. Oferă „o plonjare fascinantă în mintea celui mai mare om de știință al secolului al XX-lea”, a spus Christie’s. Celălalt manuscris este păstrat la Arhivele Albert Einstein de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Einstein, care a murit în 1955 la vârsta de 76 de ani, și-a aruncat majoritatea documentelor, însă Besso a păstrat manuscrisul într-o stare bun, lăsându-l, la moartea sa din 1955, moștenitorilor care l-au pus acum la vânzare.
Teoria relativității
„Poate aveți impresia că Einstein a fost mai încrezător în calculele sale, deoarece foile sale sunt mult mai ușoare în ceea ce privește conținutul textual și rezervate aproape exclusiv pentru calcule. Besso, în schimb, a adăugat adesea mai multe explicații.”
Perechea studia schimbările în periheliul lui Mercur, punctul de pe orbită în care planeta se apropie cel mai mult de Soare. Ecuațiile lor au atribuit modificările curburii spațiu-timp.
„Este un punct de cotitură care apare în acest manuscris, și anume momentul în care Einstein este pe o cale, o primă versiune a teoriei relativității și o testează”, a spus Belloy.