Manuel Valls, asul din mâneca socialiştilor francezi

Manuel Valls, asul din mâneca socialiştilor francezi

Preşedintele francez Francois Holande l-a numit premier pe popularul său ministru de Interne care s-a remarcat, printre altele, şi prin discursul ferm împotriva imigraţiei europene.

Alegerile din „duminica neagră”, aşa cum presa internaţională sugestiv a numit ziua în care socialiştii au suferit o grea înfrângerile în alegerile locale, l-au forţat pe preşedintele François Hollande să recurgă la soluţia de avarie, pe nume Manuel Valls. Fostul ministru de Interne, cunoscut pentru discursul său incisiv şi atitudinea sa combativă, era de mult timp văzut de presa franceză drept roata de rezervă a administraţiei socialiste, în condiţiile unei scăderi dramatice a popularităţii liderului de la Elysee.

„Conservatorul” de stânga

Valls, născut la Barcelona, în Spania, este, de asemenea, creditat cu cele mai mari şanse să fie desemnat candidatul socialiştilor la prezidenţialele de peste trei ani în care îl va înfrunta, cel mai probabil, pe fostul preşedinte conservator Nicolas Sarkozy.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, presa franceză l-a şi comparat pe Valls cu Sarkozy, şi el fost ministru de Interne înainte de a fi propulsat în cursa pentru prima funcţie în stat.

În realitate, Valls, în vârstă de 51 de ani, prin discursul său anti-imigraţie şi ţinuta sa riguroasă, are mare trecere şi printre alegătorii de dreapta, scrie BBC. Ziarul Le Figaro, de dreapta, l-a comparat pe noul şef al guvernului francez cu un „toreador”. „Impulsiv şi chiar impetuos, la cea mai mică ameninţare, la fel ca un toreador, Manuel Valls scoate pieptul înainte, ochii îi ard şi intră în arenă cu mândrie”, au scris jurnaliştii de la publicaţia menţionată.

Un outsider politic

Popularitatea lui Valls provine şi din faptul că mulţi francezi îl văd drept un politician diferit de restul establishmentului. Cu cetăţenia franceză obţinută abia la 20 de ani, noul premier nu s-a şcolit la universitatea ENA, instituţia pe unde s-au perindat majoritatea liderilor de la Paris, indiferent de culoarea politică.

Ca şi Sarkozy, Valls ştie foarte bine cum să gestioneze relaţia cu presa, deplasându-se de fiecare dată la locul unor incidente grave, lăsând impresia publicului de control al situaţiei. El a reuşit însă să îşi creeze duşmani în rândul Partidului Socialist după ce a criticat săptămâna de lucru de 35 de ore din Franţa şi a sugerat chiar că formaţiunea ar trebuie să renunţe la titulatura de „socialistă”.

El va avea însă o misiune foarte dificilă în fruntea noului guvern de la Paris. Manuel Valls va trebui să redreseze economia şi să creeze noi locuri de muncă, cauza principala a declinului abrupt al Partidului Socialist.

Gurile rele de la Paris susţin că decizia preşedintelui François Hollande de a-l nominaliza pe Manuel Valls are tocmai scopul de a lovi în popularitatea acestuia, date fiind reformele dure pe care este forţat să le ia pentru revitalizarea economiei, şi de ai neutraliza şansele la prezidenţialele din primăvara lui 2017.

Niciun compromis pentru imigranţii romi

Manuel Valls a ieşit mult în faţă în timpul dezbaterii naţionale din Franţa privind taberele de romi, majoritatea provenind din România şi Bulgaria. „Romii ar trebui să se întoarcă în ţările lor de origine şi să se integreze acolo” decreta în toamna anului trecut Valls, pe atunci ministru de Interne, în timp ce patrula bulevardul Champs Elysees din Paris în căutarea cerşetorilor. Declaraţiile lui au stârnit furia Comisiei Europene şi a societăţii civile franceze, dar francezii i-au apreciat discursul abrupt. Declaraţiile sale au fost dublate de operaţiuni în forţă ale poliţiei, în urma cărora numeroase tabere nomade au fost distruse la periferia oraşelor franceze.

„Este o iluzie să credem că putem rezolva problema populaţiei rome doar prin inserţie socială.” MANUEL VALLS, noul premier francez