Manualele digitale aduc haos în școli. „Trebuie să înghesuim toți copiii în laboratorul de informatică”

Manualele digitale aduc haos în școli. „Trebuie să înghesuim toți copiii în laboratorul de informatică”

Manualele pentru clasele I și a II-a pot fi utilizate începând din această săptămână în școli, însă doar în format digital. Ele ar trebui descărcate pe tablete sau computere, însă puțini dascăli au astfel de posibilități în clase. Singura soluție este înghesuirea copiilor în singura clasă din școală care are computere, dacă sunt funcționale.

De la începutul acestei săptămâni, toate manualele pentru clasa I și clasa a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descărcate gratuit, conform Ministerului Educației Naționale (MEN). Aceste manuale pot fi folosite ca suport până când cărțile tipărite ajung în școli. Acestea ar trebui să fie gata într-o lună. Problema este însă că pentru utilizarea variantei digitale, învățătorii au nevoie de tehnologie adecvată care constă în videoproiector, tabletă și computere performante. Puțini le au însă la dispoziție.

Mediul rural, cel mai lovit de lipsuri

Chiar și în școlile dotate de la oraș, organizarea este destul de dificilă, iar tehnica lipsește, mai ales în mediul rural, conform celor declarate de profesori.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îi vom înghesui pe elevi în laboratorul de informatică la orele de matematică, ceea ce creează puțin haos pentru că sunt mulți”, ne-a declarat o învățătoare care predă la clasa I în județul Teleorman, comuna Poieni. De tablete nici nu se pune problema: „Elevii noștri nu pot utiliza tablete, în primul rând nu avem așa ceva și în al doilea rând ei nu sunt obișnuiți cu tehnologia, sunt săraci, unii nici nu au calculator acasa“, ne-a mai spus dascălul. Învățătorul a descărcat deja manualul de matematică, singurul care este disponibil la clasa I, pentru cel de limba română fiind depusă încă o contestație, care nu a fost lămurită.

Sunt și școli în care lucrurile stau ceva mai bine. Învățătorul Ionel Diaconu, care predă la Școala nr. 10 din Bacău, spune că din fericire în școala lui fiecare clasă are videoproiector, ceea ce face ușoară utilizarea manualelor digitale. „Sunt însă școli la țară unde au doar un laborator de informatică și acela nu funcționează, aceștia nu pot utiliza manualele în format digital, trebuie să le aștepte pe cele tipărite“, a mai declarat învățătorul.

Vrei tabletă pentru a descărca manuale, plătești

În ceea ce privește utilizarea tabletelor, cadrul didactic spune că trebuie făcută o instruire pentru utilizarea lor, iar bugetul alocat va fi cu siguranță insuficent pentru a oferi fiecărui elev o tabletă: „Părinții vor fi nevoiți să scoată alți bani din buzunar pentru tablete, aici intervenind din nou problema din mediul rural, aceștia nu își vor permite”.

Cărțile tipărite vin peste o lună

Varianta tipărită a manualelor va ajunge în școli în aproximativ o lună, timp în care dascălii vor preda după formatul digital al manualelor, acolo unde școala le permite acest lucru. Profesorii au posibilitatea să aleagă varianta de manual tipărită după care urmează să predea la clasă până în data de 22 octombrie, din șase variante disponibile pentru fiecare materie. Reprezentanții ministerului susțin că varianta digitală nu înlocuiește manualele tipărite, cele două funcționând în paralel de luna viitoare. Manualele digitale ar fi trebuit să ajungă în școli înainte de începerea anului școlar, însă au fost întârziate din cauza contestării de editorii de carte a licitațiilor organizate de Ministerul Educației. De curând, dascălii de la clasele mici au primit în școli și variantele vechi de manuale, cu toate că nu mai au ce să facă cu ele pentru că programa s-a schimbat.