Situația de la Teatrul Național face din actori războinici de conjunctură. Comedie TV cu Marius Manole și Alexandru Bindea
- Cristian Istrate
- 3 iulie 2019, 20:56
Cine a avut ideea de a urmări, marți, emisiunea „Bună, România!”, realizată de jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, de la B1, s-au amuzat copios. A fost un soi de comedie în direct. Protagoniști au fost Marius Manole, nume asociat mișcării tefeliste #rezist, și Alexandu Bindea, simpatizant PSD. Cei doi actori de la TNB au inițiat un meci verbal spumos, declanșat de starea de fapt de la instituția de cultură condusă de maestrul Ion Caramitru.
Evident, totul a plecat de la ideea că teatrele ar putea ajunge în imposibilitatea de a-și mai desfășura activitatea, căci nu mai au bani pentru salariile tehnicienilor și a altor colaboratori. Aici, s-a mai suprapus și părerea lui Traian Băsescu care a afirmat că lipsa de bani vine și din faptul că sunt actori care nu au jucat deloc în ultimii ani, dar au primit salarii mari în tot acest timp. O combinație trăsnet care a aprins disputa dintre cei doi actori. Iată dialogul:
Paralele, ochiul dracului
Manole: E clar că România e într-un impas major, nu mai sunt bani. Degeaba spun ei că e un boom economic, nu e deloc! Prin urmare, se taie bani de unde nu se pricep: de la Cultură, de la Mediu, de la ministere care nu înseamnă nimic pentru ei și care nu au însemnat niciodată. Nu e nicio transparență a cheltuielilor, nu știe nimeni pe ce se duc banii, care sunt cheltuielile, ni se spune mereu că nu e treaba noastră, dar e treaba noastră! Niciun manager de teatru n-are dreptul să ne spună că nu e treaba noastră cum se cheltuiesc banii. (...) Legea manageriatului e profund greșită, ea permite acestor directori să stea câte 16 - 20 de ani.
Bindea: Dar ce voiați dvs de la B1 și Marius Manole, să dați guvernul jos mai repede? Conflictul a plecat de la un lucru simplu: a fost tăiat bugetul. Dl Caramitru ne-a anunțat la ședința la care dl Manole cred că a lipsit că va face diligențe pe lângă dl ministru și dna premier să obțină din nou banii. Dl Caramitru ne-a adus înapoi și sporul de condiții grele și alți bani pe care ni-i luase guvernul pe care dvs îl apreciați foarte mult, adică Guvernul Boc. Actualul guvern ne-a mărit salariile și cine nu e mulțumit de mărirea salariilor și n-a ieșit în stradă când s-au tăiat salariile cu 25% poate să devină freelancer.
Două la primărie, trei la școala de fete...
Manole: Aș vrea să-l întreb pe domnul Bindea de ce, timp de 10 ani, a jucat două spectacole în Teatrul Național, luându-și salariul lună de lună. Atât!
Bindea: Valoarea nu se măsoară în numărul spectacolelor. Eu, la spectacolul din 27 iunie, „Dineu cu proști”, m-a aplaudat sala la intrare fără să spun o vorbă! Sunt martori dl Caramitru și dl Horațiu Mălăele. Nu știu dacă pe dl Manole îl aplaudă 1.000 de spectatori la intrarea în scenă, chiar și cu deschiderea de pe Facebook. Eu nu am deschidere nici pe Facebook, nici la #rezist. Joc două spectacole pentru că dl Manole a făcut parte dintr-o comisie condusă de dl Caramitru care m-a pedepsit cu 10% din salariu, că am îndrăznit să refuz un rol care nu mi-a plăcut. Eu iau banii ăia pentru că sunt aplaudat la intrarea în scenă!
Cum împărțeau bani poporului muncitor
Întrebat dacă majorarea de salariu de la 4.000 la 7.000 de lei, dată de PSD, i se pare sustenabilă, Bindea a răspuns: „Nici nu mă interesează! Așa făceau comuniștii pe vremuri: ne dădeau câte puțin ca să aibă și nepoții noștri peste 50 de ani. E același principiu: „Nu vă dăm acum, să aibă nepoții noștri”. E o vrăjeală de doi lei!
Manole: PSD nu ne-a dat un cadou!
PSD, că erau la guvernare, au mărit salariile mai mult decât celelalte guvernări. Foarte frumos, dar ăsta nu e motiv pentru noi să nu-i sancționăm. Dincolo de bani, dle Bindea, mai contează etica, morala, profesionalismul. Guvernul a făcut și aceste mișcări populiste, dar peste maxim doi ani nu vor mai putea da acești bani.
Bindea: O să ne dea PNL-ul peste doi ani! Ce bine a învățat lecțiile la corporații, domn’le! Eu sunt actor, dar n-am vocabularul ăsta, domn’le! I-aș propune dlui Manole să se lase de teatru și să intre în politică. Sunt primul care v-aș vota! Vorbiți ca la corporație.. Dl Manole n-a ieșit în Piață când ni s-au tăiat salariile, iar corporațiile s-au bucurat. Ce, dvs nu sunteți plătiți și de primari?