Manifestații în Spania în favoarea unui referendum privind soarta monarhiei
- Paul Ciocoiu
- 3 iunie 2014, 12:55
Mii de persoane au ieşit aseară în stradă şi s-au adunat în pieţele centrale din cele mai importante oraşe spaniole pentru a solicita convocarea unui referendum cu privire la continuitatea monarhiei.
Reacţia manifestanţilor a apărut după ce, în cursul zilei, regele Juan Carlos a anunţat că a luat decizia abdicării în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias. Manifestanţii au fost convocaţi de diferite mişcări şi organizaţii sociale, prin intermediul reţelelor de socializare.
În Madrid, manifestaţia nu a fost comunicată autorităţilor locale, însă oamenii s-au strâns spontan în cunoscuta Puerta del Sol unde strigă „Şah la monarhie” şi susţin că vor un nou proces constituant care să ducă la schimbarea formei de stat, de la monarhie la republică.
În Barcelona, mii de persoane s-au adunat în Piaţa Catalonia pentru a cere revenirea la republică şi au fluturat drapele republicane. În plus, manifestanţii din capitala Cataloniei au purtat şi pancarte pe care scria „Volem votar 9N” (vrem să votăm la 9 noiembrie), cu referire la data stabilită pentru referendumul pentru autodeterminare, transmite Agerpres.
Sute de persoane s-au adunat şi în piaţa primăriei din Valencia, tot pentru a susţine revenirea la un forma republicană de guvernare.
Anunţul abdicării regelui Juan Carlos al Spaniei în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias, a provocat, dincolo de reacţiile la nivel politic intern şi extern, şi apeluri la manifestaţii împotriva monarhiei sau chiar pentru organizarea unui referendum la care spaniolii să fie chemaţi să aleagă între monarhie şi republică.
Mobilizarea a avut loc în special pe reţelele de socializare. Membri ai unor partide politice, precum şi simpli cetăţeni au folosit hashtag-ul #ReferendumYA pentru a convoca, în zece oraşe spaniole, manifestaţii împotriva monarhiei şi favorabile instaurării celei de-a treia republici spaniole. Astfel, pentru ora locală 20,00, manifestaţiile au fost convocate luni şi în pieţele centrale din Zaragoza, Cáceres, Cádiz, Santander, Ourense, Málaga şi Murcia.
Pe de altă parte, media spaniole constată că în unele oraşe europene, cum ar fi Paris, Bruxelles, Porto sau Berlin, au loc, de asemenea, manifestaţii antimonarhice, toate paşnice, la care iau parte cetăţeni spanioli.