Manevra strategică a companiei ce deținea Euroins, după falimentul din 2023

Manevra strategică a companiei ce deținea Euroins, după falimentul din 2023 Sursa foto: arhiva Evz

Compania Eurohold din Bulgaria, anterior proprietară a Euroins România, care a dat faliment anul trecut, a decis să scoată firma EIG Re din cadrul grupului. EIG Re este entitatea către care Euroins România a transferat toate activele sale anul trecut, conform unui contract de reasigurare.

Pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației companiei de asigurări, după ce a constatat un deficit de capital de 2,19 miliarde de lei, ceea ce echivalează cu 445 milioane de euro. În replică, Eurohold a anunțat că intenționează să rechiziționeze activele transferate.

Mutarea subtilă după falimentul Euroins România

În conformitate cu contractul, se specifica că fondurile vor fi reținute de către grupul bulgar în cazul în care societatea intră sub administrare de stat.

CITR, firma desemnată ca lichidator judiciar al Euroins, a intentat un proces împotriva EIG Re pentru recuperarea activelor transferate în Bulgaria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, grupul bulgar a efectuat o acțiune pentru a-și asigura banii. A exclus din structura sa EIG Re, compania către care s-au direcționat fondurile din domeniul asigurărilor.

În raportul pe anul 2023, Eurohold prezintă o cronologie detaliată a cazului Euroins.

Euroins

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

În pagina 9 a documentului, Eurohold menționează că nu mai exercită controlul asupra EIG Re, iar aceasta nu mai este inclusă în cadrul grupului.

„La sfârșitul lunii decembrie 2023, participația «Euroins Insurance Group» AD în «ZD EIG Re» EAD a fost transferată în totalitate. Începând cu 31.12.2023, «ZD EIG Re» EAD nu mai face parte din grupul «Eurohold Bulgaria» AD”, se arată în document.

Eurohold nu va mai fi responsabil de plata activelor către CITR

Astfel, în situația în care CITR obține victoria în procesul împotriva EIG Re, Eurohold nu va mai fi implicat în plata activelor, deoarece nu mai are nicio legătură cu această societate.

„La acest moment, raportat la documentele identificate și la relația contractuală dintre Euroins și Eig Re, CITR a formulat o cerere în contradictoriu cu EIG Re având ca obiect anularea contractului de reasigurare și a contractelor subsecvente încheiate la începutul lunii februarie 2023.

În urma soluționării acestui litigiu,  judecătorul sindic va stabili dacă se impune anularea contractului și cuantumul sumelor pe care EIG Re trebuie să le restituie către Euroins”, a declarat pentru Libertatea Alina Popa, coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins.

Abia la acel moment vom putea identifica de ce sume dispune EIG Re și în ce măsură se poate recupera prejudiciul stabilit de judecător. Următorul termen de judecată va avea loc în 19 aprilie”, punctează aceasta.

Euroins

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

O mișcare care să minimalizeze riscul grupului ce a deținut Euroins de a pierde bani

Conform unui expert din industria asigurărilor, această acțiune pare a fi o strategie menită să reducă riscul grupului Eurohold de a suferi pierderi financiare în eventualitatea unei decizii nefavorabile în instanță.

„Procesul este cu EIG Re, care ar trebui să returneze activele primite de la Euroins.

Dacă EIG Re nu are bani să plătească, probabil se va executa silit și atunci primești cenți în loc de dolari. Pe site-ul EIG Re nu apare informația și ultimele informații sunt din 2022. Probabil a rămas o companie fără valoare economică, deci active mici de recuperat”, spune acesta pentru Libertatea.