Mandatul CPI de arestare nu-l va lăsa pe Putin doar fără boii de la bicicletă

 Mandatul CPI de arestare nu-l va lăsa pe Putin doar fără boii de la bicicletă Sursa: EVZ

În data de 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curții Penale Internaționale(CPI) a emis două mandate de arestare, în contextul situației din Ucraina, pe numele lui Vladimir Putin, președinte al Federației Ruse, și al Mariei Alekseyevna Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse, pentru „crime de război”. Reacția Kremlinului și a propagandiștilor a fost de minimalizare și luare în bășcălie a actului, iar pe la noi șoșocismul principal a fost acela că „Lui Putin i se vor lua boii de la bicicletă”. Nu este deloc așa, chiar dacă arestarea sa este una foarte puțin probabilă, atâta vreme cât nu va  călca prin cele peste 120 de țări care sunt membre ale CPI.

Potrivit mandatelor eliberate de CPI cei doi sunt „presupuși responsabili pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia”. Acuzațiile au fost formulate „în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma”.

În cazul lui Vladimir Putin, „infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022 și există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, pentru că a comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții și pentru incapacitatea sa de a exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele.”

În cazul Mariei Alekseyevna Lvova-Belova, „infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022 și există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspunderea penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin altele (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma).”

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie spus că „Statutul de la Roma” este actul de naștere al Curții Penale Internaționale care stabilește competența Curții în privința celor mai grave crime care privesc ansamblul comunității internaționale: crima de genocid, crimele împotriva umanității, crimele de război și crima de agresiune.

Foarte interesant, Vladimir Putin este acuzat doar de crime de război săvârșite împotriva copiilor. Acest lucru mi-a atras atenția din primul moment. Ciudat, mi-am spus, există deja puhoi de probe cu privire la ceea ce se numește „crima de război”. Din prima secundă în care armatele Federației Ruse au pășit pe teritoriul ucrainean, Vladimir Putin, în calitatea sa de comandant suprem, s-a făcut vinovat de „crimă de agresiune”.

M-a lămurit eliberarea celui de-al doilea mandat de arestare, cel de pe numele Mariei Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse. Crimele de război săvârșite împotriva copiilor ucraineni prin deportarea și transferarea lor ilegală din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia nu erau doar recunoscute cu fală de cei doi, dar și popularizate de media rusească oficială cu titlul de laudă. Doar două exemple, luna trecută Lvova-Belova a declarat că a adoptat un copil din orașul ucrainean Mariupol, iar în urmă cu vreo două luni, la un eveniment propagandistic public, alături de Vladimir Putin a apărut o copilă prezentată de Lvova-Belova a fi fost recent salvată din Ucraina. Evident, ambii copii, cetățeni ucraineni.

Mai mult, legislația din Federația Rusă a fost modificată, tocmai în vederea ușurării procedurilor de adopție și ștergerea urmelor care ar putea indica originea copiilor deportați. Termenul de adopție a fost redus la 24 de ore, iar potrivit noii legi, odată cu numele copilului pot fi schimbate data și locul nașterii.

Ca să fie foarte clar, oficialii ruși recunosc deportarea a peste 6000 de copii din Ucraina, ba chiar își fac un titlu de glorie din faptul că i-au salvat pe micuții cetățeni ucraineni din mâinile "naziștilor". Oficialii ucraineni avansează o cifră și mai înspăimântătoare: peste 16.000. Deja s-au înregistrat în Ucraina sute de cazuri de părinți care își caută cu disperare copiii, de bunici, care își caută nepoții rămași orfani de război.

După ce am aflat cele relatate mai sus, am înțeles exact motivele pentru care Vladimir Putin este acuzat de CPI doar pentru crime de război împotriva copiilor. Unu, pentru că infracțiunea este gata probată și recunoscută de autori. Doi, pentru că este o faptă atât de abominabilă, prin faptul că victime sunt copii, încât până și celui mai dezaxat simpatizant al lui Putin și al crimelor sale îi va fi foarte greu să argumenteze vreo justificare.

Cum îl va mai putea apăra pe Putin propaganda, bașca idioții utili? Ce să spună, „Dă-i dracului de copii, că erau niște naziști tatuați cu însemne SS, persecutau etnici ruși și ascundeau tancuri în subsolurile grădinițelor?” Nu m-ar mira să apară și asemenea șoșoci dar, peste toate, Vladimir Putin nu va rămâne doar fără boii de la bicicletă, așa cum i se amuză tâmp suporterii, ci și fără o parte dintre cei care mai puteau privi către el, fără să li se urce stomacul în gât.