Rețetă de post. Mâncare de prune uscate, un festin culinar

Prune uscate. Sursa foto: Pixabay

Mâncarea de prune uscate de post se prepară foarte ușor și e destul de sățioasă, astfel că nu o să simți nevoie de carne. Este o rețetă de post care cu ani în urmă era des întâlnită pe mesele românilor. Deși pentru mulți prunele uscate pot părea foar o gustare, adevărul este că ele pot fi integrate într-o rețetă grozav de bună.

Mâncarea de prune uscate. Rețetă de post din sertarul bunicii

Această rețetă amintește de anii copilăriei, este o mâncare cum numai bunica știa sa facă. Pentru a prepara mâncarea de prune uscate de post aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 g prune uscate tăiate felii,
  • 400 g fasole din conservă,
  • 120 ml suc de roșii,
  • 240 ml supă de legume sau apă caldă,
  • 3 cepe,
  • 250 g morcovi tăiați cubulețe,
  • 2 linguri ulei,
  • 3 foi de dafin,
  • cimbru,
  • boia,
  • piper,
  • sare.

Mâncarea de prune uscate. Sursa foto: Pixabay

Cum se prepară delicioasa mâncare

Într-o cratiță cu fund gros se încălzește uleiul. Se adaugă ceapa tocată cubulețe, morcovii și un vârf de linguriță de sare. Se amestecă și se gătește pentru 3-4 minute. Se adaugă prunele uscate. Se condimentează cu piper.

Apoi se scurg și se spală boabele de fasole. Se adaugă în cratiță. Se adaugă foile de dafin, cimbru și boia. Se amestecă și se lasă să se gătească circa 1 minut. Se adaugă apa sau supa de legume caldă. Se lasă să se gătească la foc mediu cu capacul pus până ce se înmoaie morcovii. Se pune sucul de roșii, se amestecă și se mai lasă circa 2 minute sau până ce amestecul s-a îngroșat.

Mâncarea de prune uscate. Sursa foto: Pixabay

Mâncarea din prune uscate de post se servește lângă orez fiert sau piure de cartofi.

În perioada postului, combinația de prune uscate și fasole este perfectă pentru a crea un preparat delicios și hrănitor.

Mai jos aveți câteva  trucuri pentru a obține o mâncare care să te încânte cu aroma și gustul său irezistibil:

  • Alege prune uscate de bună calitate, uniforme în dimensiune.
  • Evită prunele uscate care conțin aditivi sau zahăr adăugat.
  • Optează pentru o varietate de fasole care se potrivește cu gustul tău.
  • Fasolea albă sau roșie sunt alegeri populare pentru această rețetă, deoarece se combină bine cu dulceața prunelor uscate.

Adaugă o varietate de condimente aromate pentru a intensifica gustul mâncării. Scorțișoara, cuișoarele, boiaua afumată iute sau dulce și frunzele de dafin sunt opțiuni excelente.

  • Folosește sosuri aromate pentru a completa gustul mâncării.
  • Supa de legume, vinul alb sau sucul de roșii sunt ingrediente excelente pentru a adăuga umiditate și a amplifica aromele în mâncare.
  • Lasă mâncarea să fiarbă încet pentru a permite să se contopească aromele. Sursa: retete.unica.ro.