Mâncare de ștevie. Una dintre cele mai apreciate rețete din județul Constanța este preparată de călugării de la Mănăstirea Dervent, mai ales în perioada postului. Cei care vor să facă mâncare de ștevie au nevoie doar de câteva ingrediente:
- 5 - 6 legături de ștevie
- 6 căței de usturoi
- 2 cepe potrivite
- 250 ml untdelemn
- 1 lingură de făină
- 1 lingură de mărar verde tocat
- sare după gust
- piper după gust
Mâncare de ștevie, rețetă de post
- Primii pașii sunt de a se spăla ștevia și de a se pune la fiert în apă clocotită cu sare. Dupa 10-15 minute de fierbere se toarnă într-o cană o parte din zeama care a fiert.
- Următorul pas este de a tăia ceapa mărunt. Usturoiul, de asemenea, se zdrobește, iar apoi se călesc împreună într-o cratiță împreună cu untuldelemn încis.
- Peste amestec se adaugă zeama în care ștevia a fiert și făina. Ștevia rămasă se toacă mărunt și se adaugă treptat în cratiță peste tot amestecul obținut.
- Apoi opriți focul și adăugați din nou sare, dar și piper după gust. Acest preparat se poate mânca alături de mămăligă, pilaf de orez sau de cartofi natur. Asta este tot. Poftă bună!
Ce beneficii are ștevia
Ștevia este o plantă dulce care este folosită de cele mai multe ori ca îndulcitor natural și ca înlocuitor pentru zahăr. Această plantă are o mulțime de beneficii pentru sănătate și este foarte gustoasă.
Ștevia nu are calorii și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Ea nu afectează nivelul glicemiei, fiind benefică pentru persoanele cu diabet. Aceasta are și re proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Ștevia poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și poate contribui la scăderea în greutate. Această plantă reduce pofta de dulce, nu provoacă carii dentare, așa cum o face zahărul și este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să reducă consumul de zahăr și să adopte un stil de viață mai sănătos.