Mănăstirea Oașa se numără printre cele mai cunoscute așezăminte monahale din România. Pe lângă un loc de rugăciune și liniște, aceasta a devenit o adevărată „academie a munților”, unde sute de tineri caută o evadare din lumea plină de apăsări. Periodic, sute de tineri din țară și din străinătate ajung pe Valea Sebeșului și iau parte la conferințe cu teme religioase.
Mănăstirea Oașa, o veritabilă „academie de șlefuire a minții”
Tot mai mulți tineri se lasă purtați de îndemnul credinței și caută repere în această sferă. Mohahii de la Mănăstirea Oașa, îndemnați de lucrarea starețului Iustin Miron, organizează conferințe menite să ofere răspunsuri pentru întrebările lumii de astăzi.
Astfel, sute de tineri lasă în urmă agitația cotidiană și iau parte la astfel de evenimente. Cea mai recentă conferință l-a avut în prim plan pe părintele Dumitru Stăniloaie, un duhovnic cu o misiune aparte. Cu toate că a trecut în veșnicie, acesta a rămas un reper în rândul celor care aleg să trăiască în duhul credinței.
Părintele Dumitru Stăniloaie, un reper pentru cei care au ales calea credinței
Părintele Dumitru Stăniloaie se află pe lista marilor duhovnici ai României. Acesta a trăit în satul Vlădeni, județul Brașov și a fost un adevărat mărturisitor al credinței ortodoxe. De altfel, acesta a avut o relație apropiată cu Părintele Arsenie Boca, numit de credincioși și Sfântul Ardealului.
În conferința de la Mănăstirea Oașa, figura părintelui Dumitru Stăniloaie a fost prezentată împreună cu cea a familiei sale. La eveniment au luat parte peste 200 de tineri din țară și din străinătate, însă a fost prezent și Mitropolitul Serafim al Germaniei.
În fața celor prezenți, Răzvan Bucuroiu, directorul editurii Lumea Credinței, a vorbit despre părintele Dumitru Stăniloaie, precum și despre Lidia și Dumitraș, fiica și nepotul regretatului duhovnic.
„Au trăit cu toții visuri mari, au văzut spulberarea lor, le-a fost teamă și curaj, lehamite și dor. Au avut credință nestrămutată. Cei trei Stăniloae (patru, căci și prezbitera Maria a fost parte activă în poveste) sunt, așadar, exponențiali pentru istoria ultimului veac românesc - și ce veac!”, a povestit Răzvan Bucuroiu, potrivit Ziarului Lumina.
Recent, Dumitru Stăniloaie a fost canonizat de Biserica Ortodoxă, după impresionata lucrare avută în timpul vieții.
Mănăstirea Oașa, loc de pelerinaj pentru suflet și minte
Așezământul monahal se află pe Valea Sebeșului și este considerat un adevărat colț de Rai. Mii de pelerini ajung anual în inima Ardealului pentru a se bucura de liniștea mănăstirii.