Susan Rice, fostă consilieră pe probleme de securitate națională ale Statelor Unite în mandatul lui Barack Obama, a declarat la CNN că violența care a eclipsat manifestările pașnice din orașele americane are la origine Moscova.
„Nu citesc informațiile din aceste zile dar, din experiența mea, această incitare la violență provine direct din manualele rusești”, a spus Susan Riceprovin într-un interviu la CNN.
„Dar nu putem permite extremiștilor, actorii străini, să abată atenția de la problemele reale pe care le avem în această țară, care există de mult timp, vechi de câteva secole și care trebuie tratate într-un mod responsabil”, a adăugat Rice.
Întrebată dacă Kremlinul ar putea încerca să promoveze „diviziunea rasială în Statele Unite”, Susan Rice a răspuns: „Nu m-ar mira să aflu că au promovat aceste acte extremiste de ambele părți pe social media, că Moscova le finanțează într-un fel, sub o formă sau alta”.
Duminică, actualul consilier pentru securitate națională, Robert O'Brien, a emis teorii similare, citând China, Iran și chiar Zimbabwe, precum și „activiști ruși” care caută să exploateze tulburările din orașele americane.
Chiar dacă declarațiile lui Susan Rice nu au reflectat un punct de vedere oficial american, ministerul rus de Externe a reacționat imediat:
„Statele Unite au acumulat cu siguranță probleme sistemice în privința drepturilor omului: rasă, discriminare etnică și religioasă, brutalitatea poliției, prejudecăți în sistemul de justiție, închisori supraaglomerate și utilizarea necontrolată a armelor de foc și a armelor de autoapărare de către persoane fizice, pentru a numi câteva din aceste probleme”.
„Solicităm autorităților americane să ia măsuri eficiente pentru îmbunătățirea situației actuale, să își reia eforturile de bună credință pentru a onora angajamentele internaționale și pentru a adapta legislația națională la principiile de bază ale Națiunilor Unite privind utilizarea forței și armelor de foc de către forțele de ordine”.
„Și, bineînțeles, ar trebui să investigheze amănunțit moartea lui George Floyd”.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a adăugat:
„Dragă Suzan (sic) Rice, cu ceva timp în urmă, colegii tăi de partid au făcut o greșeală fatală în a decide să dea vina pe Rusia pentru tot ceea ce nu le plăcea. Hillary Clinton și echipa Obama s-au convins reciproc și au încercat să convingă lumea că problemele interne din Statele Unite au fost create și încurajate de o forță externă: Rusia”.
„Interviul dumneavoastră la CNN este un exemplu perfect de propagandă pură. Aș dori să vă reamintesc că social media, care, potrivit dumneavoastră, este folosită de agenții ruși pentru a alimenta protestele în orașele americane, a fost înregistrată în Statele Unite, este deținută de americani și este reglementată de legea americană”.
„Ceea ce a spus Susan Rice este o insultă directă. Nu atât pentru Rusia, care este pur și simplu inexistentă în această ecuație, ci pentru propriul popor și memoria cetățeanului american George Floyd”, a transmis deputatul Konstantin Kosacev.
„Sarcina lui Rice este din nou să redirecționeze atenția societății americane către mlaștina rusofobiei, prin căutarea sistematică a unui inamic extern(…) Principiul este: cine altcineva decât Rusia? Aceste afirmații sună ca amăgirile unui nebun, dar sunt sigur că nimeni nu va crede această glumă. Motivele pentru ceea ce se întâmplă sunt prea evidente”, a declarant senatorul Oleg Morozov, citat de Moscow Times.
De partea sa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarant: „Bineînțeles, urmărim îndeaproape ceea ce se petrece în Statele Unite. Dar tot ce se petrece acolo este o chestiune internă a Statelor Unite”.
„Nu am interferat niciodată în afacerile americane și nu o vom face nici acum”.
„Orice insinuare precum cea făcută de Susan Rice este, firește, absolut eronată. Din cunoștințele noastre, astfel de insinuări nu pot în nici un caz să reflecte poziția oficială a Washingtonului”.