Mâna lungă a lui Putin lichidează toți spionii trădători

Mâna lungă a lui Putin lichidează toți spionii trădători

Lista de agenți dubli ruși care au fost ajunși de pedeapsa Kremlinului se lungește cu încă un caz spectaculos: colonelul GRU Serghei Skripal, fost colaborator al MI6, a fost găsit otrăvit, alături de fiica sa Iulia. Soția, fiul și fratele mai mare ai lui Skripal au murit toți în ultimii doi ani.

Un fost dublu agent rus, condamnat pentru trădare la Moscova, se află în stare critică într-un spital britanic după ce a fost „expus la o substanță necunoscută”, a anunțat poliția care s-a declarat „vigilentă față de posibilitatea unei amenințări la adresa statului” britanic.

Serghei Skripal, fost colonel GRU (serviciul de informații al armatei ruse), care lucra și pentru MI6, a primit azil împreună cu familia în Marea Britanie după un celebru schimb de spioni între Statele Unite și Rusia, care a avut loc în 2010 pe pista aeroportului din Viena. Soția, fiul și fratele mai mare al lui Skripal au murit cu toții în ultimii doi ani.

Fostul agent, acum în vârstă de 66 de ani, și fiica sa, Iulia, de 33 de ani, au fost găsiți inconștienți într-un centru comercial din orașul englez Salisbury, duminică, după ce au fost „expuși” la ceea ce poliția a numit „o substanță necunoscută”. De când primise azil în Marea Britanie, Serghei Skripal ducea o viață liniștită în Salisbury, în afara luminii reflectoarelor, până când a fost găsit inconștient duminică în centrul comercial The Maltings din oraș.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe bancă era o pereche, un tip mai în vârstă și o femeie mai tânără. Ea stătea căzută peste el, ca și cum leșinase. El făcea mișcări ciudate cu mâinile, privind în sus”, a declarat o martoră, Freya Church, pentru BBC. „Erau atât de pierduți încât și dacă aș fi vrut să intervin nu aș fi știut cum să-i ajut, așa că i-am lăsat acolo. Păreau ca și când băuseră ceva foarte tare”, a adăugat Church. Amândouă victimele sunt în stare gravă și se află internate la terapie intensivă.

Deși autoritățile britanice au afirmat că nu există riscuri pentru public, poliția a sigilat zona în care cei doi au fost descoperiți și, pentru siguranță, o pizzerie și un restaurant din centrul orașului Salisbury au fost închise. Investigatorii au purtat costume de protecție chimică. Conducerea spitalului din Salisbury, unde cei doi sunt internați, a făcut apel la public să nu apeleze la serviciile clincii decât în caz de „urgență absolută”. Potrivit ziarului The Guardian, cei doi ar fi fost intoxicați cu Fentanil, un opiaceu puternic.

„Să nu uităm: rușii exilați nu sunt nemuritori, toți mor și este posibilă și o tendință spre teorii ale conspirației”, a declarat Mark Rowley, șeful departamentului anti- terorism al poliției britanice. „Dar trebuie să fim vigilenți și față de posibilitatea unei amenințări la adresa statului.”

Ceaiul verde cu Poloniu-210

Cazul Skripal amintește frapant de asasinarea fostului agent KGB Alexander Litvinenko, în 2006, la Londra. Litvinenko, de 43 de ani, un critic fervent al lui Putin, care fugise din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte de a fi otrăvit, a murit după ce a băut ceai verde amestecat cu poloniu-210, un izotop rar și foarte radioactiv, la Hotelul Millenium din Londra, în compania a doi cetățeni ruși, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun.

Însărcinat cu ancheta, judecătorul Robert Owen a stabilit: „Faptul că Alexander Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 fabricat într-un reactor nuclear sugerează că d-nii Lugovoi și Kovtun au acționat mai curând în contul unui stat decât al unei organizații criminale.” Aluzia la Rusia era cât se poate de transparentă, dar ea nu a fost niciodată dovedită. Kremlinul a negat de altfel orice implicare.

Litvinenko i se alăturase în exilul britanic miliardarului Boris Berezovski, inamic declarat al lui Vladimir Putin, și care a murit și el în circumstanțe neelucidate în martie 2013. Când a fost asasinat, Litvinenko colabora cu serviciile secrete britanice în ancheta privind legăturile dintre Kremlin și rețelele mafiote.

„Moscova este întotdeauna deschisă la cooperare”

Moscova s-a declarat gata să coopereze cu Londra, dacă aceasta o cere, pentru investigarea incidentului de la Salisbury. „Nimeni nu ne-a făcut această solicitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întro conferință de presă, când a fost întrebat dacă autoritățile britanice au cerut ajutor. „Moscova este întotdeauna deschisă la cooperare.”

Numind incidentul o „situație tragică”, Peskov a precizat că Kremlinul nu are nici o informație despre ce s-a petrecut.

Când i s-a cerut să comenteze speculațiile presei britanice că Rusia este cea care l-a otrăvit pe Skripal, Peskov a replicat ironic: „Nu le-a luat prea mult timp.”

Umbrela bulgară „Made in USSR”

O altă crimă celebră survenită la Londra, cu implicarea serviciilor secrete, și care nici ea nu a fost rezolvată vreodată, l-a avut ca victimă pe disidentul bulgar Gheorghi Markov. Pe 7 septembrie 1978, acesta a fost înțepat cu o umbrelă, în timp ce traversa Podul Waterloo. Cuprins în seara acelei zile de o febră puternică, Markov a fost transportat de urgență la spital, unde a murit patru zile mai târziu, fără ca poliția să mai aibă timp să-l audieze.

La autopsie, în piciorul disidentului a fost descoperită o micro-capsulă cu ricin, o otravă foarte puternică. În 2002, Oleg Kalughin, un fost general KGB, a afirmat că sovieticii fuseseră cei care furnizaseră arma crimei (cunoscută de atunci ca „umbrela bulgărească”) la solicitarea expresă a dictatorului comunist de la Sofia, Todor Jivkov.

O anchetă judiciară deschisă în Bulgaria a fost clasată în 2013, fără acuzații, pe motiv de prescriere a faptelor.

Cazul Perepilicinîi

Un alt rus, Alexander Perepilicinîi, care ajutase serviciile de informații elvețiene pentru demantelarea unei rețele rusești de spălare de bani a fost găsit mort în Marea Britanie în 2012. Poliția a exclus o mână criminală, în ciuda suspiciunilor că Perepilicinîi a fost asasinat cu o otravă rară. Ancheta oficială nu a prezentat nici până astăzi o concluzie definitivă asupra cauzei morții lui Perepilicinîi.

Ziua în care Putin a cântat în cor cu spionii

Serghei Skripal a fost arestat în 2004 de serviciul de informații interne al Rusiei, FSB (fostul KGB), fiind acuzat că a trădat zeci de agenți ruși la serviciul de informații externe britanic, MI6, și a fost condamnat la 13 ani de închisoare în 2006, în urma unui proces desfășurat cu ușile închise.

Imaginile cu Skripal îmbrăcat în trening și închis într-o cușcă, la pronunțarea sentinței, au făcut înconjurul lumii. Potrivit presei ruse, acesta a recunoscut că i-a trădat pe agenții MI6 în schimbul a 100.000 de dolari plătiți într-un cont al unei bănci spaniole.

Dar Serghei Skripal a fost iertat în 2010 de către președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev (Putin era premier), și, împreună cu alți trei agenți a fost schimbat pentru 10 spioni ruși care erau deținuți în Statele Unite.

Schimbul de spioni, unul dintre cele mai mari de la sfârșitul Războiului Rece, a avut loc pe pista aeroportului din Viena, unde un avion rus și unul american au tras unul lângă altul. Printre cei 10 spionii ruși repatriați a fost celebra Anna Chapman, care avusese misiunea de a se amesteca în lumea bună americană pentru a contacta persoane influente și a le smulge secretele. Toți cei 10 fuseseră arestați de FBI în 2010.

Când au fost readuși în țară, spionii ruși au fost întâmpinați ca niște eroi. Ei au fost primiți și decorați de Vladimir Putin, el însuși un fost spion KGB în Germania de Est. Putin a cântat cântece patriotice cu spionii repatriați.