Mamele-surogat din Ucraina, cele mai căutate din Europa
- Ana Sârbu
- 14 februarie 2018, 00:00
Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa, devine, rapid, locul unde familii disperate că nu pot avea copii găsesc soluții la această problemă. Banii oferiți atrag multe tinere, care acceptă să devină mame-purtătoare, dorindu-și o viață mai bună
Povestea Anei, o tânără ucrainiancă cu astfel de experiențe, începe la 18 ani, când a văzut la televizor un reportaj pe această temă. Tocmai terminase liceul și plănuia să lucreze într-un hotel, în orășelul în care trăia, în vestul țării, unde turiștii merg să viziteze un castel medieval, relatează BBC.
Pentru jobul respectiv urma să primească 200 de dolari pe lună, dar dacă purta copilul altcuiva în pântece ar fi primit circa 20.000 de dolari. Familia Anei nu este tocmai săracă, conform standardelor locale, scrie sursa citată, amintind că mama fetei este contabilă și a susținut-o întotdeauna.
Pe bandă rulantă
Ana „voia să mai mult decât avea, săși permită diverse lucruri scumpe, să-și renoveze casa, să-și ia o mașină”. Deși sute de femei fac asta, legal, în Ucraina, nu se discută deschis pe acest subiect.
Tot mai multe cupluri străine aleg această țară, din 2015 încoace, de când s-au închis clinici de acest gen din Asia, din cauza acuzațiilor de exploatare a femeilor. Interzisă în India, Nepal și Thailanda, această practică a înflorit în Ucraina, unde se poate semna un contract la un cost mult mai mic decât în SUA, de pildă. „La noi au început să vină cupluri fără copii, pe bandă rulantă”, le-a spus Ana jurnaliștilor britanici.
La 21 de ani, după ce a lucrat câțiva ani la hotel, Ana a decis să devină mamă- surogat. Deja avea o fetiță și și-a dat seama că este eligibilă.
Conform legii ucrainene, o mamăpurtătoare trebuie să aibă deja un copil, fiind, astfel, mai puțin probabil să se atașeze de micuțul la care va renunța după naștere.
Experiența Anei
Ana a plecat la Kiev, la 450 de km distanță de casă, pentru a-și face analizele medicale necesare. A semnat un contract cu un cuplu din Slovenia, care nu putea să aibă propriul copil. Povestește că alte mame au avut probleme de sănătate, complicații, dar, din fericire, ea a născut un bebeluș sănătos.
Apoi a acceptat să fie mamă-purtătoare pentru un cuplu japonez, pe care urmează să-l întâlnească foarte curând. Dacă totul merge conform planului, până va împlini 24 de ani, Ana va naște de trei ori - o dată copilul ei și de două ori copilul altora.
„Cererile au crescut în Ucraina probabil cu 1.000% în ultimii doi ani”, susține Sam Everingham, de la o fundație care-i consiliază pe viitorii părinți. Legile liberale din Ucraina îi recunosc pe părinții biologi din primul moment, iar mama- purtătoare nu are niciun drept asupra copilului. Birocrația poate dura însă câteva luni, până când bebelușul poate fi scos din țară, precizează sursa citată.
Site special pentru România
Surogatul este disponibil pentru cupluri heterosexuale, căsătorite, care dovedesc că nu pot avea copii. Cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă o legătură genetică cu bebelușul. Costurile variază între 30.000-45.000 de dolari. Se estimează că au loc în jur de 500 de nașteri/an, în Ucraina, cu mame-surogat, dar nu există date certe. Astfel de contracte sunt legale și în SUA, Georgia sau Rusia.
BioTexCom este o astfel de clinică și are pagină de internet și în limba română, fiind celebră pe forumurile de acest tip. Prețul pentru „închirierea” unei mame variază între 24.000 și 49.900 de euro, în funcție de numărul de vizite, cazare, participarea la ecografiile mamei purtătoare, iar plata se face în 5 rate.