Pentru că şcolile nu respectă contractul colectiv de muncă ce le obligă să le plătească angajatelor indemnizaţia de naştere, proaspetele mamea jung la proces.
În judeţul Timiş, pentru fiecare femeie care lucrează în învăţământ şi hotărăşte să devină mamă, statul e dat în judecată. Şi asta pentru că unităţile şcolare de acolo nu respectă contractul colectiv de muncă, prin care e stabilit clar că, în momentul în care nasc, învăţătoarele şi profesoarele trebuie să primească, de la locul de muncă, o indemnizaţie echivalentă cu un salariu mediu realizat în anul de dinaintea venirii pe lume a bebeluşului.
Este o singură plată pe care centrele bugetare trebuie să o facă, dar pentru care femeile trebuie să dea statul în judecată. Cadrele didactice afiliate Sindicatului „Spiru Haret“, cea mai puternică organizaţie sindicală din învăţământ din judeţ, au norocul să fie reprezentate gratuit în instanţă, pentru că, altfel, cheltuielile de judecată ajung cam la aceeaşi sumă pe care ar trebui s-o primească de la şcoală. Avantajul reprezentării prin sindicat este, spune Virgil Popescu, liderul de sindicat din Timiş, că procesele sunt câştigate, iar cheltuielile sunt plătite de stat.
Absurdul situaţiei constă însă în faptul că, deşi procesele mămicilor împotriva statului român au acelaşi rezultat, sindicatul trebuie să acţioneze în instanţă pentru fiecare caz în parte. Iar statul plăteşte cam de două ori aceeaşi sumă.
Revoltă pe blog Marius Ionescu trece prin această situaţie alături de soţia sa, profesoară la un liceu din Timişoara. Deşi în contractul colectiv de muncă al femeii este scris că, la naştere, şcoala se angajează să-i plătească acel salariu mediu - care în cazul acesta ajunge la 1.100 de lei - profesoara a aflat că singura modalitate prin care îşi poate primi banii e să dea statul în judecată.
„Ce mă enervează cel mai tare e că nu-şi asumă nimeni răspunderea pentru asta. Am făcut cererea, ea a plecat semnată de la directorul liceului, dar s-a întors de la centrul bugetar cu menţiunea «Nu se plăteşte», fără să fie sub semnătura nimănui, cu nicio ştampilă. Când am sunat acolo, contabila-şefă ne-a zis că aşa i s-a spus, dar n-a specificat de unde sau cine i-a zis. Şi ne-a zis că dacă dăm statul în judecată câştigăm sigur. Dar e o aberaţie. De ce nu ne dau banii direct?“, se întreabă Ionescu.
Acum, bărbatul şi-a propus să facă o revoltă în mediul on-line. El a postat întreaga situaţie pe blogul www.kakaiadreptate. blogspot.com, unde îi invită pe cei care sunt de acord cu el să trimită formularul în care se declară împotriva plăţii de impozite pentru ca statul român să piardă procese din cauza nerespectării intenţionate a legii.
„Nu există altă cale“
Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Timiş, spune că au pe rol, până acum, aproximativ 100 de procese privind indemnizaţia pentru mămicile din învăţământ, dar că au dat statul în judecată pe mai multe speţe, pentru că nu e singurul mod prin care se încalcă acelaşi contract colectiv de muncă. „Nu există altă cale. Am şcoli în care am dat şi de două-trei ori în judecată pe aceeaşi cauză, pentru mămici diferite. Dar există şi centre în care directorii şi contabilii «cu scaun la cap» fac plăţile, pentru că au înţeles de la primul proces“, explică Popescu amploarea fenomenului.
TERMENE
Soluţionarea durează câteva luni
Liderul sindical Virgil Popescu spune că un astfel de proces, al mamelor-profesoare împotriva statului român, durează câteva luni, pentru că abia la al treilea sau al patrulea termen se judecă. Şi, de cele mai multe ori, se face şi recurs, doar pentru a se tărăgăna plata. Gheorghe Isvoranu, preşedintele Sindicatului Naţional „Spiru Haret“, admite că situaţia de la Timiş nu este singulară. „Am avut în fiecare judeţ cazuri din acestea. Pentru ei, contractul colectiv de muncă nu există. Doar în Bucureşti nu am avut problema asta“, a conchis Isvoranu.