MAMA FLORINEI ARE VEŞTI BUNE: „Coşmarul s-a sfârşit“

MAMA FLORINEI ARE VEŞTI BUNE: „Coşmarul s-a sfârşit“

Mama Florinei s-a liniştit, după ce fetiţa a suportat cu bine întreruperea de sarcină.

Florina a trecut cu bine peste intervenţia care a avut loc, ieri-dimineaţă, la unul dintre cele mai mari spitale publice din Marea Britanie, King’s College Hospital. „A fost un caz deosebit pentru Marea Britanie şi pentru noi. Ne bucurăm că am putut oferi sprijin“, spune Mark Graver, director de comunicare în cadrul spitalului.

Pentru a putea realiza această intervenţ ie, chirurgul John Parsons a colaborat cu un anestezist pediatru, specialist pe care cei de la Marie Stopes nu l-au putut pune la dispoziţie în timp util. Acesta a fost, de altfel, şi motivul pentru care intervenţia nu a mai avut loc în clinica privată de la Londra, ci într-un spital public.

„Este totul în regulă, a fost uşor“

Intervenţia a început de dimineaţă, în Centrul de chirurgie pentru o zi, şi s-a sfârşit după-amiază, în jurul orei 14.00, ora locală. S-a desfăşurat în două etape, aşa cum a fost planificat încă de luni dimineaţă, când fetiţa a avut prima consultaţie la clinica privată Marie Stopes. În jurul orei 8.00, ora Londrei, medicii au început să-i facă Florinei dilatarea, etapă care a durat 10-15 minute. În tot acest timp, fata s-a aflat sub anestezie totală. Cea de-a doua etapă, evacuarea, a început la ora 13.30 şi a durat aproximativ o jumătate de oră.

În timpul operaţiei nu au apărut complicaţii, iar medicii britanici spun că fetiţa îşi va reveni complet în următoarea săptămână. „Este totul în regulă, a fost uşor“, a spus chirurgul John Parsons la ieşirea din sala de operaţie.

Doctorul Parsons nu are mai mult de 45 de ani. E calm, sigur pe el şi dispus să ofere familiei toate informa- ţiile de care ar avea nevoie. Îi explică Lăcrămioarei că este posibil ca fata să sângereze în următoarele săptămâni şi că asta n-ar trebui să o sperie. „Dacă se întâmplă asta, să ştiţi că aşa este normal. Să nu vă speriaţi, iar cât mai staţi aici, nu ezitaţi să mă sunaţi, în caz că apar probleme“, spune acesta.

Lăcrămioara izbucneşte în lacrimi, îi spune doctorului „mulţumesc“ pe româneşte şi o îmbrăţişează pe Roxana. Abia se poate opri din plâns. „Niciodată n-o să uit ce ai făcut pentru mine! Sunt atât de fericită“, îi spune ea Roxanei, apoi merg împreună către salonul unde se află internată fata.

COPILĂROASĂ

După ce s-a trezit din anestezie, Florina şi-a împletit o codiţă

În timpul intervenţiei, mama ei şi cu Roxana au stat pe holul de lângă sala de operaţie. „Am convenit cu doctorul ca ambele intervenţ ii să fie făcute sub anestezie totală. Îmi doresc ca Florina să uite tot, să nu aibă nicio aminitre urâtă“, a explicat Roxana, românca stabilită în Anglia care s-a ocupat de toate aranjamentele de la clinicile londoneze.

Între cele două intervenţii, după ce a trecut efectul calmantelor, Florina a avut febră, dureri de burtă puternice şi îi era sete încontinuu. „Hai, mami, rezistă! Hai, că mai avem puţin şi se termină totul!“, o încuraja Lăcrămioara. Florina nu-şi mai găsea însă locul. Durerile când se potoleau, când „o loveau“, ca un pumnal. „Mami, dacă îţi vine să plângi, plângi, nu ţine în tine“, îi şoptea Lăcrămioara. Roxana povesteşte că fata a avut emoţii încă de dimineaţă. „Avea pulsul accelerat din cauza emoţiilor, dar nu este un copil plângăcios, suportă bine durerea“, spune ea.

A cerut un sandvici şi o ciocolată

Imediat după ce s-a trezit din anestezie, Florina a cerut puţină apă, apoi a căutat-o, din ochi, pe mama ei, Lăcrămioara. „Sunt aici, mami! Eşti bine? Te doare ceva?“, a întrebat-o mama ei, grijulie, strângând-o în braţe. Asistentele roiau în jurul fetiţei. „De acum poţi să mănânci. Avem peşte, brânză, şuncă, iar de băut ceai şi ciocolată caldă. Ce ţi-ai dori?“, o întreabă una dintre ele. Florina zâmbeşte şi cere un sandvici cu brânză şi o ciocolată.

Mama ei e în al nouălea cer. „Sunt fericită că s-a terminat coşmarul. Sunt dezamăgită că în România s-a spus că nu aş fi o mamă bună şi mă bucur că am ales să vin aici, medicii au fost extraordinari şi nu ştiu cum i-aş putea mulţumi doamnei Roxana“, spune mama Florinei.

A primit vizita consulului României

Florina şi-a revenit foarte repede după intervenţie. E vioaie. Şi-a împletit o codiţă, zâmbeşte, îi este foame. Abia aşteaptă să mănânce sarmale, mâine, acasă la Roxana. E externată în jurul orei 18.00, urmând să mai petreacă aproximativ o săptămână la Londra.

Ambasadorul României la Londra a reacţionat în ultimul ceas şi a transmis familiei, telefonic, că o sprijină şi că îl poate contacta, dacă va avea nevoie de sprijin de acum încolo. În jurul orei două, Florina a primit vizita consulului Mihai Delcea şi a soţiei sale, Silvia. Aceştia i-au oferit Lăcrămioarei o păpuşă şi o pungă de portocale, iar medicului John Parsons i-au transmis mulţumiri.

LOCUL OPERAŢIEI

King’s College Hospital are 700.000 de pacienţi pe an

Spitalul unde a fost operată Florina, King’s College, este unul dintre cele mai mari şi mai solicitate unităţi sanitare universitare din Marea Britanie, peste 700.000 de pacienţi fiind trataţi anual aici. Pe lângă faptul că este foarte cunoscut, spitalul londonez are şi spaţii de relaxare şi utilitare pentru pacienţi şi medici, extrem de atractive.

Florina a fost internată într-o zonă specială din unitatea medicală, numită Arthur Levin Building, destinată intervenţ iilor chirurgicale care se fac într-o singură zi.

Recunoscut pentru transplanturi, oncologie, neuroştiinţe

King’s College Hospital NHS Foundation Trust a fost deschis în anul 1849 şi este recunoscut în toată lumea mai ales pentru succesele pe care medicii de aici le au în tratamentul afecţiunilor hepatice şi transplanturi, pentru departamentele de neuroştiinţă, cardiologie şi hemato-oncologie. Peste 700.000 de pacienţi vin anual la acest spital care joacă un rol important şi în educarea studenţilor la Medicină şi Stomatologie şi asistentelor, peste 6.000 de specialişti lucrând în unitatea medicală.

King’s College Hospital se află în fruntea topului primelor zece spitale din lume în care se fac transplanturi de ficat şi tratamente pentru cei cu afecţiuni hepatice.

De asemenea, King’s College Hospital a fost ales de BBC pentru o serie de documentare despre medicina de vârf, care se vor filma în această vară şi care se vor difuza începând din toamnă. Pe lângă recepţ iile moderne care există la fiecare etaj al clădirii, în spital sunt şi magazine de unde se pot cumpăra cadouri pentru pacienţi, florărie, spaţii unde se poate mânca. (Ramona Samoilă)

SPECIALIZARE

Florina, internată la „Chirurgie de o zi“

Florina a fost operată într-o zonă specială a unităţii medicale, numită Arthur Levin Building, specializată pe chirurgie de o zi. Departamentul unde micuţ a a stat toată ziua de ieri este special pentru copii şi este amenajat cu spaţii de joacă aranjate în culori vesele pentru a-i ajuta cât mai mult pe micuţi să suporte internarea. Numele clădirii a fost preluat de la medicul Arthur Levin, cel care a implementat acest tip de chirurgie în Marea Britanie şi care a sprijinit crearea acestei unităţi.

Corespondenţă din LONDRA

Ne puteți urmări și pe Google News