După creșterea cazurilor de malarie în rândurile românilor, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București subliniază importanța personalizării schemei de vaccinare înainte de a călători internațional.
Conform informațiilor furnizate, în ciuda demersurilor depuse pentru a combate cazurile de malarie, această afecțiune rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel global.
Mai mult de 100 de țări și teritorii din regiuni precum Africa, Asia de Sud și Sud-Est, America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania sunt considerate zone endemice pentru malarie, cu Africa fiind principalul epicentru al acestei boli.
Malaria, o boală extrem de severă. Recomandări înainte de călătorie
Medicii recomandă adaptarea schemei de vaccinare în funcție de mai mulți factori, precum destinația călătoriei, durata acesteia și cerințele privind vaccinările obligatorii sau recomandate în țara respectivă.
De asemenea, se iau în considerare și riscurile specifice de îmbolnăvire asociate zonei vizitate. Această abordare individualizată este esențială pentru asigurarea unei protecții optime împotriva bolilor în timpul călătoriilor internaționale.
Specialiștii din domeniul sănătății publice îi sfătuiesc pe cei care se pregătesc să călătorească în străinătate să își facă o programare la medicul de familie pentru a efectua o evaluare a stării lor de sănătate cu câteva săptămâni înainte de plecare.
Este recomandat să obțină informații despre vaccinurile sau medicația profilactică necesară înainte sau pe durata călătoriei. Totul poate fi realizat prin consultarea unui cabinet specializat în vaccinări internaționale.
„Malaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale şi Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin înţepătura infectantă a unei femele de ţânţar Anopheles.
Alte căi de transmitere a malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ”, au explicat specialiştii DSPMB.
Țările cu risc crescut de răspândire internaţională a poliovirusurilor
Având în vedere creșterea mobilității și extinderea numărului de țări cu cazuri de poliomielită și detectarea poliovirusurilor, este recomandat să se efectueze o schemă completă de vaccinare, cu accent pe componenta de poliomielită.
Acest lucru implică administrarea dozei de rapel conform vârstei sau duratei de ședere în străinătate, indiferent de eventualele restricții la frontieră.
Aceste sfaturi sunt adresate în mod special persoanelor care călătoresc des în aceste țări, având ca scop prevenirea îmbolnăvirii individuale și a posibilei răspândiri a bolii în comunitatea din România după întoarcerea din călătorie.
Conform DSPMB, există state cu risc potenţial de răspândire internaţională a poliovirusurilor: Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique.
State cu detecţie de poliovirusuri cu/fără transmitere locală: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia şi Zimbabwe.
„Vaccinarea se va face cu 4 - 6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia şi va fi consemnată pe certificatul internaţional de vaccinări în format OMS conform IHR 2005 care va însoţi celelalte documente de călătorie.
În România, certificatul internaţional de vaccinări se obţine în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaţionale a căror listă se afişează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători). Publicarea listei de cabinete se face după aprobarea acestora de către Ministerul Sănătăţii", se arată în comunicat.
Nouă cazuri de malarie înregistrare în ianuarie
Conform informațiilor oferite de Centrul European pentru Controlul Bolilor, difteria este considerată o afecțiune rară în statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European.
Cu toate acestea, există un risc de import al bolii din țările care încă înregistrează cazuri de difterie, mai ales în situațiile în care ratele de vaccinare sunt reduse.
„Începând cu cea de-a doua jumătate anului 2022, s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de difterie raportate la nivel european, asociate migraţiei. Dat fiind faptul că vaccinarea antidifterică reprezintă singura metodă eficientă de prevenire a acţiunii toxinei difterice recomandăm utilizarea vaccinurilor cu componentă difterică, atât pentru vaccinarea copiilor şi adolescenţilor conform Calendarului Naţional de Vaccinare, cât şi pentru efectuarea dozelor de rapel.
Apariţia bolii la persoanele cu status vaccinal complet şi la zi este foarte rară, chiar în cazul în care călătoresc în zone care încă raportează cazuri", se mai explică în comunicatul DSPMB.
Conform anunțului făcut de către Institutul Național de Sănătate Publică, în luna ianuarie a anului 2024 s-au înregistrat nouă cazuri de malarie la persoane care au călătorit în țări endemice din Africa.
Din aceste cazuri, cinci au fost raportate la persoane care au călătorit în Tanzania, Zanzibar, dintre care două s-au soldat cu decesul pacienților, potrivit Agerpres.