Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal fabulos! A delapidat fondul malaiezian și acum vrea cetățenie UE
Scandal fabulos! A delapidat fondul malaiezian și acum vrea cetățenie UE

Scandal fabulos! A delapidat fondul malaiezian și acum vrea cetățenie UE

După ce a dat lovitura în Malaezia, un fugar malaezian a încercat să procure un „pașaport de aur” care i-ar fi permis să vină în UE fără restricții.

După ce a comis o fraudă în valoare de circa 4,5 miliarde de dolari în Malaezia, un fugar a încercat să procure un „pașaport de aur” pentru a putea intra fără nicio restricție în UE, scrie se arată într-un raport comun OCCRP (Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției

După ce Jho Low, un cetățean malaezian a delapidat fondul malaiezian, a contactat o companie de brokeraj denumită Henley & Partners pentru a cumpăra dreptul de cetățean al unei țări din UE, scrie The Guardian.

Jho Low a vurt să plătească bani grei pentru a deveni cetățean al Ciprului,  o țară care aplică o politică controversată: cetățenia prin investiții. Concret, cineva care realizează investiții masive în Cipru sau cumpără obligațiuni guvernamentale poate obține o viză sau un pașaport al statului cipriot.

Astfel, cel care deține pașaportul unui stat membru UE poate călători fără niciun fel de restricție și în celelalte state din UE. Această politică s-a dovedit a fi foarte ispititoare pentru persoane controversate, iar politicienii corupți și infractorii au profitat fără să stea pe gânduri de această „portiță”.

Confrom datelor prezentate în raport, Low a semnat un contract cu Henley & Partners în 2015, pentru a fi ajutat să achiziționeze cetățenia cipriotă.

Ulterior, compania a declarat că acesta a fost respins pentru că nu a trecut de verificarea internă, însă l-a recomandat unei alte firme.

Jurnaliștii au descoperit că Henley a facturat alte companii cipriote pentru activități legate de cererea lui Low pentru un „pașaport de aur” și au făcut rost mai multe mesaje în care șeful biroului Henley din Cipru ținea legătura direct cu Low și îl îndruma pentru a investi 6 milioane de euro într-o proprietate, astfel încât să fie „eligibil” pentru ”pașaportul de aur”.

După ce a dat lovitura în Malaezia, un fugar a vrut să cumpere un „pașaport de aur” pentru  UE

„Henley & Partners este convinsă că nu a greșit cu nimic. Poate anumiți angajați implicați nu au lucrat în echipă, nu au aderat la noile proceduri sau nu au judecat corespunzător interacțiunile cu partenerii din domeniul imobiliar”, a spus un purtător de cuvânt al firmei de brokeraj

Low, despre care se credea că se află în China, a negat întotdeauna faptele de care este acuzat.