Marea majoritate a tinerilor din comunitatea LGBT+ din Bucureşti nu se simt pe deplin acceptaţi în familie după ce-şi dezvăluie orientarea sexuală. În aceste condiții, este nevoie de o schimbare a mentalităţilor şi a percepţiilor din societate faţă de această comunitate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în patru capitale din Europa de Sud-Est.
Un studiu sociologic desfășurat în patru capitale din Europa de Sud-Est, între care și România, arată că majoritatea persoanelor din comunitatea LGBT+ nu se simt pe deplin acceptate în familii. După ce își dezvăluie orientarea sexuală, aceștia nu sunt tocmai bine văzuți de cei apropiați. Este vorba despre 90% dintre tinerii care fac parte din comunitatea LGBT+.
Concluzia studiului, realizat de IKEA România, arată că schimbarea mentalităţilor şi a percepţiilor din societate faţă de această comunitate rămâne esenţială. Conform sursei citate, fiecare dintre noi poate contribui prin acţiuni simple, dar cu un impact puternic asupra celor din jur. Cercetarea a fost dată publicității cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Homofobiei, Transfobiei şi Bifobiei.
Rezultatele relevante obținute de compania IKEA cu privire la acceptarea persoanelor LGBT+ în propriile case, au stat la baza campaniei „Dragostea este mereu bine-venită”. IKEA îşi propune să-şi arate public sprijinul faţă de comunitate şi să-şi încurajeze clienţii, partenerii de afaceri şi colaboratorii să dea dovadă de sprijin şi incluziune faţă de persoanele LGBT+.
Bucureștiul este mai puțin tolerant
Conform sursei citate, Bucureştiul iese în evidenţă când vine vorba de ascunderea orientării sexuale membrilor comunității LGBT+. Deşi este o capitală europeană în plină dezvoltare şi din ce în ce mai diversă din punct de vedere cultural, conform cercetării, membrii comunităţii LGBT+ sunt mai puţin acceptaţi. Comuntatea din București este mai puțin tolerantă decât cele din alte capitale din regiune, precum Belgrad, Zagreb şi Ljubljana. Foarte puţini dintre cei care au răspuns au declarat că se simt pe deplin acceptaţi acasă după ce şi-au dezvăluit identitatea sexuală.
Un procent de 33% dintre persoanele LGBT+ din Bucureşti optează să nu împărtăşească informaţii despre orientarea lor sexuală cu nimeni. Procentul este mai mare decât cel înregistrat în celelalte trei capitale supuse studiului, unde este de 12 %.
În ceea ce priveşte situaţia generală din comunitate, aceasta nu deloc îmbucurătoare. Astfel, 38% dintre persoanele care îşi recunosc şi îşi exprimă public orientarea sexuală nu se simt acceptate.
Presiunea emoţională este mai puternică
O altă concluzie a acestui studiu este că, deşi nu suferă din cauza violenţei fizice sau verbale, majoritatea persoanelor resimt o atmosferă opresivă şi ostilă în familii. Acestea simt că cei apropiați se simt ruşinaţi de orientarea lor sexuală și ascund acest lucru față de alte persoane. Ba mai mult, frații heterosexuali sunt favorizați în familii, de părinți.
Campania „Dragostea este mereu bine-venită” a fost lansată oficial prin arborarea steagului comunităţii LGBT+ în faţa celor două magazine IKEA din Bucureşti.Compania IKEA îşi propune să ofere o serie de sfaturi şi informaţii utile pentru acceptarea persoanelor LGBT+. De asemenea, cei interesați vor primi și îndrumări practice astfel încât să poată contribui la transformarea familiilor și a comunităţilor într-un mediu mai incluziv şi mai primitor.