Evenimentul Zilei > Politica > Alertă la Bucureşti! MAE l-a convocat pe ambasadorul rus la sediul ministerului. Care sunt nemulțumirile părții române
Alertă la Bucureşti! MAE l-a convocat pe ambasadorul rus la sediul ministerului. Care sunt nemulțumirile părții române

Alertă la Bucureşti! MAE l-a convocat pe ambasadorul rus la sediul ministerului. Care sunt nemulțumirile părții române

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da explicații despre declarațiile ofensatoare la adresa României din ultima perioadă. Oficialii români spun că este inacceptabil limbajul repetat ofensator și provocator la adresa României și a NATO.

Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat la sediul Ministerului de Externe ca urmare a unui articol publicat pe site-ul misiunii diplomatice în România, precum și a altor luări de poziții ale acesteia.

Pe pagina oficială a Ambasadei Federației Ruse a fost publicat materialul „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii” și al altor luări de poziție a acesteia, informează MAE.

În contextul publicării de către Ambasada Federației Ruse la București, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul <Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii>, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Alertă la Bucureşti! Bogdan Aurescu l-a convocat pe ambasadorul rus la sediul ministerului

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a convocat pe ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a-şi exprima dezacordul cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse

De asemenea, a fost reamintit și faptul că la data de 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat <Despre război şi pace în Ucraina>), se mai arată în comunicat.

Acesta din urmă a atras atenția asupra faptului că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.

MAE se arată nemulțumit de mesajele oficialilor ruşi care ar putea afecta relațiile româno-ruse

Totodată, MAE a atras atenția asupra modului dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.

Secretarul de stat a atenționat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relației bilaterale din partea Ambasadei și a solicitat ca mesajele publice să se mențină în limitele prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, se mai arară în comunicatul oficial al MAE.