Evenimentul Zilei > Politica > Majoritatea parlamentară a dreptei, în mâinile lui Tăriceanu
Majoritatea parlamentară a dreptei, în mâinile lui Tăriceanu

Majoritatea parlamentară a dreptei, în mâinile lui Tăriceanu

În scenariul unei majorități parlamentare dată de o coaliție a partidelor de dreapta, PSD ar rămâne izolat în opoziție. Partidele din coaliție ar avea în total 244 de mandate astfel: PNL (99), USR(43), UDMR(30), ALDE (29), PMP(26), Minorități (17), iar PSD ar rămâne cu 221 de mandate.

 

ALDE, rol cheie în coaliție

Un rol decisiv în majoritatea de dreapta îl are ALDE, către care PNL transmite tot mai multe semnale. Potrivit unor surse politice, Tăriceanu ar fi fost văzut ieri la unul dintre sediile PNL. Tot ieri, liderul ALDE a spus despre PNL că este întrun impas ideologic, motiv pentru care a pierdut alegerile. „PNL încearcă să găsească o soluţie prin care să iasă din încurcătură, dar astea sunt demersuri şi jocuri politice”, a afirmat Tăriceanu.


FOTO:USR este de acord cu o coaliție a dreptei, dar încă îl vrea pe Cioloș prim-ministru FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUAlături de PNL va fi și USR, care îl vrea premier pe Dacian Cioloș, dar al cărui nume a trecut în plan secundar, în contextul unei mari coaliții anti-PSD. Klaus Iohannis a spus că nu se poate pronunța în legătură cu această variantă până nu are runda finală de consultări cu partidele. Surse din rândurile liberalilor au spus, pentru EVZ, că PNL nu mai poate avea pretenția să îl propună pe Cioloș premier, dacă intră și ALDE în joc. „Va trebui o negociere și atunci este greu să arunci un nume înainte de a începe negocierile, că dacă te cantonezi într-un om, atunci s-ar putea să nu iasă nimic”, au explicat sursele.


FOTO:PNL este dispus să-l sacrifice pe Dacian Cioloș ca premier, doar pentru a avea majoritatea parlamentară FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUTăriceanu, șef al PNL

O condiție impusă de Tăriceanu pentru susținerea coaliției de dreapta ar fi preluarea șefiei PNL și fuziunea dintre ALDE și liberali. Întrebat dacă a vorbit cu liderul PMP, Traian Băsescu, pentru a discuta o coaliție a dreptei, Tăriceanu a spus că s-a întâlnit cu Băsescu „pe scările de la România TV” și că împărtășește părerea liderului PMP, potrivit căreia PNL trece printr-o criză de leadership. Fostul șef al statului a afirmat că Tăriceanu ar putea fi președintele PNL, pentru că „niciun lider de acolo nu e la nivelul lui de încredere, circa 40%”. Pe lângă șefia PNL, Tăriceanu ar vrea să fie și premier, au precizat surse pentru EVZ. „Dacă el zice, facem și fuziune și fiind și președintele PNL, atunci mi se pare normal, într- un fel, să revendice și funcția asta”, a spus un fost deputat liberal.

În PNL sunt și câțiva sceptici că ALDE se va alia cu dreapta, pentru că „șansele lui Tăriceanu să-și lărgească partidul sunt mai mari dacă rămâne cu Dragnea. Mulți liberali vor da fuga la ALDE”. Aceleași voci susțin că UDMR va trece în tabăra PSD, pentru mai multe funcții în viitorul Guvern.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: