Majoritatea părinților nu și-ar vaccina copiii împotriva COVID. De câtă încredere se mai bucură profesorii

sursa foto. EVZ

Majoritatea părinților a prefera să nu-și vaccineze copiii împotriva COVID-19, dar ar dori ca aceștia să poată merge la școală.

Este concluzia unui studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în parteneriat cu Edupedu.ro. Conform cercetării, această opinie este predominantă în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani. Un procent de 67% dintre părinți susțin că nu și-ar vaccina copiii, dar i-ar trimite la școală. Procentul este mai scăzut, (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani, arată rezultatele.

De menționat că sondajul a luat în considerare părinții cu copii din grupa de vârstă 5-11 ani. Aceasta în condițiile în care autoritățile au anunțat că vaccinul anti-COVID va deveni disponibil și pentru această categorie.

Conform cercetării, 36% dintre părinții copiilor între 12 și 18 ani sunt favorabili vaccinării și vor ca aceștia să participe la cursuri în format fizic. Această opțiune este mai ridicată în rândul părinților cu vârste de peste 46 de ani și a celor cu o educație superioară. În schimb, doar 18% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar agrea opțiunea vaccinării, conform IRES.

Printre cei mai deschiși la vaccinare îi regăsim pe părinții peste 36 de ani, din mediul urban și pe cei din sudul țării.

Motivele invocate de părinți pentru a nu-și vaccina copiii

Cercetarea a scos în evidență și temerile părinților, motivele pentru care aceștia nu doresc să-și vaccineze copiii. Cei mai mulți dintre părinții cu cu copii între 5 și 11 ani nu vor să-i vaccineze de teama reacțiilor adverse, a lipsa de încredere în vaccin sau pentru că aceștia sunt prea mici. Alții cred că vaccinul nu este necesar ori nu cred în existența virsului.

Mai sunt și din cei care consideră că nu sunt suficiente informații legate de efectele vaccinului, în vreme ce o mică parte susine că nu vor să-și imunizeze copiii

Doar jumătate (51%) dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani au discutat cu cei mici despre vaccinarea împotriva COVID-19. Puțin peste jumătate (57%) dintre părinții participanți la studiu au spus că vor ține cont de opinia copiilor lor când vor lua decizia cu privire la  vaccinare.

Părinții nu au încredere în reprezentanții școlii

Conform rezultatelor acestui sondaj, profesorii au o cotă foarte redusă de încredere în rândul părinților, când vine vorba despre pandemie și vaccin. Acest lucru se datorează refuzului lucrătorilor din sistemul educațional de a se implica în informarea populației cu privire la efectele pandemiei.

Doar 1% dintr părinții de copii cu vârste între 5 și 18 ani au încredere în profesorii și educatorii copiilor când vine vorba de pandemie. Practic, școala nu există ca sursă de informare cu privire la COVID-19, vaccin sau consecințele acestora.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 - 25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani. Acesta este reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%.

Metoda folosită pentru culegerea datelor – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).