Opinia publică germană și europeană a rămas cu gura căscată la sfârșitul lui ianuarie, când Ministerul de Interne de la Berlin a anunțat că, din cei 1,1 milioane de imigranți care au intrat în Germania, doar 476.000 au depus solicitări de azil.
Când au trecut frontiera germană, toți imigranții au fost înregistrați și apoi luați în „îngrijire” de administrațiile diverselor landuri. Odată ajunși aici, ei trebuiau să depună cereri pentru a primi drept de azil.
În realitate, așa cum recunoștea purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Harald Neymans, mai puțin de jumătate au făcut-o.
Cum a fost posibil? Oficialul german a bâlbâit trei ipoteze:
1. S-ar putea ca pentru o parte din cazuri să fie vorba de întârzieri birocratice;
2. O parte dintre imigranți au părăsit Germania, spre alte destinații din Europa;
3. Imigranții și-ar fi schimbat de mai multe ori numele în timpul călătoriei lor prin Europa, spre Germania, astfel că acum li s-a pierdut urma.
Cu alte cuvinte, autoritățile germane au recunoscut că peste jumătate dintre imigranți le-au scăpat de sub control.
Știrea ar fi trebuit să arunce în aer întreaga conducere politică de la Berlin; în realitate, ea a avut un slab ecou în presa germană. Lucru perfect explicabil, în lumina dezvăluirilor făcute acum două săptămâni de Wolfgang Herles, fost director al redacției din Bonn a televiziunii ZDF.
Acesta a recunoscut că presa germană este supusă unei cenzuri severe din partea guvernului Merkel:
„Subiectele de care trebuie să vorbim sunt stabilite de către guvern.”
În acest context, a dezvăluit Herles, imigranții reprezintă un subiect tabu:
„Astăzi, nimănui nu-i este permis să spună ceva negativ despre refugiați.”
Cea mai elocventă dovadă a veracității afirmațiilor fostului director, este că presa germană a avut nevoie de zile întregi până a început, și atunci cu picătura, să dezvăluie abuzurile sexuale și infracțiunile din noaptea de Anul Nou, de la Köln.
Luni, Ministerul de Interne german a făcut o nouă dezvăluire halucinantă, care a fost de asemenea anemic reflectată în presă.
Același Harand Neymans, citat de Berliner Morgen Post, a afirmat:
„Majoritatea refugiaților care ajung în Germania nu au identitate. În ianuarie 2016, această situație s-a înregistrat în aproximativ 77% din cazurile de imigranți înregistrate de poliția federală la frontiere.”