Majoratul reunificarii

Majoratul reunificarii

La 18 ani de la caderea Zidului Berlinului, bugetul german a trecut pe plus.

Dupa aproape 18 ani de dificultati economice in care deficitul bugetar a fost problema numarul unu a oricarui ministru federal de finante, Germania a anuntat joi ca cifrele pentru prima jumatate a acestui an indica pentru prima data un surplus.

Comunicatul sec al Oficiului Federal de Statistica arata ca, dupa primele sase luni ale lui 2007, sectorul public a ramas cu un excedent de 1,2 miliarde de euro - o suma mica in comparatie cu sumele care circula prin vistieria Berlinului, dar incarcata de un simbolism extrem.

Nimeni nu a spus-o inca in mod direct, dar, la 17 ani dupa caderea Cortinei de Fier care despartea nu numai Europa, ci si Germania, Berlinul se poate lauda ca a achitat nota de plata a reunificarii sau cel putin ca actul de la 3 octombrie 1990 nu mai impovareaza bugetul national in asemenea masura incat sa genereze datorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reintregire de 2.000 de miliarde de euro

Desi fluctuatiile de pe pietele internationale, conflictul din Irak sau competitia reprezentata de noii tigri ai economiei asiatice au contribuit substantial la prelungirea dificultatilor economice ale Berlinului, un calcul simplu arata ca cea mai mare sarcina pe care bugetul federal a trebuit sa o suporte vreodata a fost sustinerea Estului dupa reunificare.

Timp de aproape 18 ani, reconstructia infrastructurii decrepite a fostei RDG si programele sociale pentru populatia dezavantajata a acestei noi parti a federatiei au costat bugetul german intre 100 si 140 de miliarde de euro anual.

„Ati putea sa va imaginati un cuplu care a facut eforturi si economii pentru a-si creste fiica”, explica pentru cotidianul britanic „The Times” un consilier al guvernului Angelei Merkel, ea insasi originara din fosta RDG. „Acum, fata a ajuns la (majoratul de) 18 ani si toata lumea simte o imensa usurare pentru ca lucrurile au mers in general in directia buna”.

Mai putin entuziasti, economistii germani atrag atentia ca nota de plata a reunificarii nu a fost achitata in intregime: Estul mai are inca nevoie de injectii financiare substantiale pentru infrastructura, somajul continua sa depaseasca 30a in anumite parti ale fostei RDG, iar situatia economico-sociala are reverberatii in politica, populatia dezavantajata continuand sa fie atrasa de ideologii radicale.

Efect

O prima deschidere pe piata muncii germane: unda verde pentru profesionistii din estul UE

Situatia imbucuratoare a economiei germane, dar si deficitul de forta de munca bine calificata ar putea determina in scurt timp deschiderea pietei muncii din aceasta tara pentru profesionistii din Estul UE, inclusiv Romania. 

Potrivit Reuters, joi seara, Berlinul a decis de principiu sa renunte la o mica parte dintre restrictiile impuse strainilor care vor sa intre pe piata muncii din Germania. Astfel, inginerii, in special cei din domeniul mecanicii si electricienii, vor putea munci in Germania inca de anul acesta.

In 2004, Berlinul a restrictionat accesul muncitorilor din noile state UE, Berlinul argumentand ca afluxul de lucratori straini ar putea alimenta rata somajului.