Majorările Guvernului Grindeanu nu se aplică, deocamdată. Când și cum se majorează pensiile în 2017

Majorările Guvernului Grindeanu nu se aplică, deocamdată. Când și cum se majorează pensiile în 2017

Deși noul Executiv, dar și Parlamentul, au emis câteva acte normative care vor avea, în final, ca efect majorarea pensiilor, acestea nu se aplică peste noapte, ci vor intra în vigoare, trepat. Până atunci, pensiile se majorează doar prin aplicarea indicelui de corecție de 1,14, iar pensia minimă și impozitarea rămân la fel

Bulversați de majorările anunțate de noul Guvern, mai mulți pensionari ne-au întrebat când se vor aplica, efectiv. În primul rând, pentru ca majorările promise să poată fi aplicate, va trebui aprobat bugetul. Aceasta este, încă, în lucru. Apoi, ca să o luăm în ordinea emiterii ordonanțelor, primul ministru Sorin Grindeanu a anunțat că Guvernul său a decis că pensia minimă garantată de stat va crește la 520 de lei.

Doar că această măsură va fi aplicată de la 1 martie, așa că până atunci, românii ieșiți din activitate care primesc acest tip de pensie vor rămâne tot cu 400 de lei, ca și până acum, ne elucidează reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Tot ei ne spun și că anul acesta, indemnizaţia pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate cu gradul I, este de 734 lei.

De asemenea, punctul de pensie va fi majorat, de la 1 iulie, la 1.000 de lei. Până la intrarea în vigoare a acestei măsuri, potrivit CNPP, de la 1 ianuarie, punctul de pensie este de 917,5 lei (față de 871,7 în 2016), ceea ce înseamnă că pensiile cresc ușor (mai puțin cea minimă garantată de stat), pentru că se aplică indicele de corecţie pentru anul 2017, care este de 1,14.

Ne puteți urmări și pe Google News

CASS se reține, încă, din pensii

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, Legea prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum și a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei. Doar că aceasta nu a fost publicată, încă, în Monitorul Oficial, iar până la aplicarea ei ar putea trece 30 de zile. Așa că, în acest moment, la calculul ventului impozabil lunar din pensii se deduc, în ordine:

● contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, datorată potrivit legii, se aplică numai asupra părții de venit care depășește 918 lei;

● suma neimpozabilă lunară este, deocamdată, de 1.100 lei. Pentru restul se reține impozitul pe venit de 16%.

Cotele de contribuție de asigurări sociale în 2017 sunt:

- pentru condiții normale de muncă: 26,3%

- pentru condiții deosebite de muncă: 31,3%

- pentru condiții speciale de muncă: 36,3% .

De asemenea, cota contribuției individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condițiile de muncă. Totodată, potrivit CNPP, cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 5,1% și este inclusă în contribuția individuală de asigurări sociale. Plafonul maxim al bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale reprezintă valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, respectiv 13.405 lei.

La încheirea contractelor de asigurare socială, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei. În cazul venitului minim lunar asigurat de 938 lei, cota de contribuție de asigurări sociale de stat este de 247 lei, iar pentru venitul maxim lunar asigurat de 13.405 lei, cota de contribuție de asigurări sociale de stat este de 3.526 lei, mai precizează Casa Națională de Pensii Publice.

Cuantumul ajutorului de deces, neschimbat

Potrivit explicațiilor postate pe site-ul CNPP, de la 1 ianuarie 2017, cuantumul ajutorului de deces rămâne la aceleași valori de anul trecut, respectiv:

● 2.681 lei - în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;

● 1.341 lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.