Majorarea alocațiilor generează scandal în politică. Fostul ministru îl face KO pe Orban
- Mihaela Dan
- 18 iulie 2020, 16:42
Problema majorării alocațiilor copiilor încinge spiritele în politica românească. După ce premierul Ludovic Orban a anunțat că alocațiile copiilor nu vor putea fi majorate la 1 august, Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a lansat un atac virulent la adresa șefului Executivului.
„Orban, este clar: vei pleca acasă! Ești un mincinos, ești un incompetent, ești un om care nu știe să gestioneze o țară atunci când este într-o asemenea situație. Vin cu dovezi foarte clare! Suntem ultima țară din Uniunea Europeană ca și impact în PIB cu măsurile de relansare economică.
Sunt studii făcute în Uniunea Europenă, acolo unde țările au luat măsurile de relansare economică la timp, nu în 2027-2030, cum vrea Orban, deja multe dintre ele și-au încetinit căderea, altele deja sunt în linie dreaptă și multe, iarăși, sunt deja pe creștere", a spus Marius Budăi.
Sâmbătă, Orban a anunțat că alocațiile copiilor nu se vor dubla de la 1 august. Executivul va veni cu un plan de majorare a alocațiilor procentual.
„În două săptămâni vom soluţiona această problemă (a creşterii alocaţiilor cu 15%, n.r.). Este clar, sincer vă spun, că nu avem posiblitatea să dublăm alocaţiile. Am dublat alocaţiile în 2019, la Legea bugetului. În momentul în care s-a adoptat legea nu erau prevăzute sursele de bani”, a declarat sâmbătă Ludovic Orban.
Ludovic Orban a afirmat că Guvernul doreşte să majoreze alocaţiile copiilor, dar nu deodată.
„Vom asigura o creştere a alocaţiilor constantă. Probabil nu o să o facem deodată, vom găsi un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere la un nivel aşteptat într-o perioadă de timp”, a spus Ludovic Orban.
Nici pensiile nu vor fi majorate cu 40%
Singura majorare a pensiilor care poate fi operată de Guvern în acest an este de 10%, iar o creştere cu 40% ar însemna un dezastru pentru România în această perioadă de criză economică globală, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Realitatea Plus.
„Înţelegem foarte bine că există această problemă şi pentru pensionarii din România. Nu este doar un lucru populist ceea ce facem, această creştere de 10%, este şi o datorie morală. Dar acest 10% este ce se poate face acum. (…) 10% înseamnă anul viitor un punct procentual creştere a cheltuielilor bugetare, deci chiar şi 10% înseamnă foarte mult, iar 40% înseamnă România izolată în faţa investitorilor străini.
Rămânem izolaţi. Şi înseamnă imediat o destabilizare a finanţelor publice în România. Este un cost mult prea mare, pe care nu putem să-l ducem. 40% (majorare a pensiilor n.r) era un risc major pentru stabilitatea economică într-o perioadă de creştere economică cu 4%. Într-o perioadă de criză economică globală, aşa ceva este dezastru pentru România”, a afirmat Florin Cîţu.