Maior va pleca ambasador în SUA

Maior va pleca ambasador în SUA

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Victor Ponta a semnat noile propuneri ale Ministerului Afacerilor Externe pentru numirea unor noi ambasadori.

Cele mai importante numiri vizează trei nume cunoscute: fostul șef al SRI George Maior este propus pentru ambasada de la Washington D.C., actualul reprezentant la UE, Mihnea Motoc, va fi trimis la Londra, iar Ion Jinga va fi transferat de la Londra, la ONU.

Procedura de numire prevede că M.A.E. înaintează propunerile, iar acestea sunt transmise Guvernului și Președinției. Odată ce șeful statului își dă acordul, propunerea ajunge la Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care dau un aviz. După audieri, șeful statului semnează decretul de numire.

Biografii prestigioase

Maior a deținut funcția de director al SRI timp de peste opt ani și a demisionat în ianuarie 2015.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD și președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Senat.

Mihnea Motoc este ambasador extraordinar și plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă UE din aprilie 2008, după ce, anterior, timp de cinci ani, a îndeplinit aceste atribuții pe lângă ONU.

El a fost nominalizat de Ponta pentru funcția de ministru de Externe în noiembrie 2014, dar a renunțat la nominalizare după ce soția sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situație de incompatibilitate.

George Maior a construit o relație excelentă cu SUA, în perioada în care a condus SRI.

Ion Jinga, actualul ambasador al României la Londra, a primit, la finalul lui februarie, titlul „Diplomat of the Year 2015” („Diplomatul Anului 2015”), în cadrul „Political and Public Life Awards 2015”, un eveniment care a avut loc în Camera Comunelor. Potrivit unor surse politice, la Vatican ar putea ajunge Lilian Zamfiroiu, care ieri și-a dat demisia de la conducerea ICR. Președinte al acestui institut ar putea fi numit Radu Boroianu.