Maimuțele se împart în două clase, funcție de mărimea lor, astfel: maimuțe mari, din care fac  parte gorilla, cimpanzeul şi urangutanul; maimuţe mici, cum ar fi gibonul, babuinul, mandrilul, maimuţa urlătoare, etc.

Specialiștii în domeniu au o părere comună și anume că într-un viitor nu prea îndepărtat, adică, aproximativ 25-30 de ani, aproximativ 29% din toate aceste primate vor dispărea complet.

Deja sunt specii, precum lemurienii, care nu mai sunt în stare de libertate decât doar câteva mii de exemplare.

Mai mult chiar, gibonii din Hainan, China, nu ar mai exista decât 30 în lume. La dispariția iminentă prezisă de oamenii de știință două ar fi cauzele principale: pierderea treptată a habitatului și încălzirea globală și ritmul lor de reproducere care este deosebit de lent.

În prezent, maimuțele viețuiesc în stare de libertate în 90 de țări din America latină, Africa şi Asia.

Cea mai mare concentrare de primate din întreaga lume există în doar patru țări: Brazilia, Indonezia, Madagascar şi Republica Democratică Congo.

Dintre maimuțele foarte rare pentru care oamenii de știință derulează un program de salvare a speciei, tamarinul cu creastă ocupă un loc deosebit.

O performanță de excepție au obținut îngrijitorii de la Grădina Zoologică din Oradea. Aici, dintr-o familie de tamarini adusă din Viena, în urma unei donaţii, făcută în luna mai 2016 s-a născut, în urmă cu doi ani, un pui care este perfect sănătos. Părinții puiului sunt relativ tineri, masculul având șapte ani, iar femela cu un an mai puțin.

În prezent, în lume mai există numai 6.000 de exemplare din această specie de maimuțe.

Hrana de bază a tamarinului cu creastă este formată din insecte și fructe.

Se distinge de ceilalți tamarini prin creasta de păr alb, care începe de la frunte și continuă pe ceafă până la umeri.

O performanță la fel de reușită o au îngrijitorii de la o grădină zoologică din Praga, unde s-a născut un pui cu blana de culoare complet albă. De asemenea specia mai are doar câteva exemplare în toată lumea.