Maia Sandu, urări pentru Ucraina, la 33 de ani de la independență

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis vecinilor din Ucraina felicitări cu ocazia aniversării a 33 de ani de la declararea independenței.

Maia Sandu: Poporul din Ucraina a demonstrat o rezistență exemplară

Președinta Republicii Moldova spune că felul în care se apără ucrainenii este o inspirație pentru întreaga lume și că Ucraina luptă, de fapt, nu doar contra imperialismului și revizionismului regimului Putin, ci pentru libertatea tuturor.

„Astăzi, Ucraina își celebrează Ziua Independenței cu aceeași demnitate și hotărâre care a inspirat lumea întreagă, chiar și după doi ani de război.

În fața agresiunii și a suferinței fără margini, poporul ucrainean a demonstrat o rezistență exemplară, apărându-și patria și libertatea cu un curaj remarcabil. Ucraina luptă pentru pacea și libertatea tuturor, pentru un viitor în care suveranitatea națiunilor este respectată”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Maia Sandu: Moldova este și va fi alături de ucraineni

„Moldova este și va fi alături de ucraineni - împărtășim aceleași valori, prețuim viața și susținem eforturile pentru pace”.

З Днем Незалежності, Україно! (La mulți ani de Ziua Independenței, Ucraina!)”, s-a încheiat mesajul președintei Republicii Moldova.

Urările Maiei Sandu vin în ziua în care, în capitala Republicii Moldova, Chișinău, a fost deschisă Casa Ucrainei, un spațiu de solidaritate, securitate și confort pentru refugiați.

Casa Ucraineană a fost amenajată de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, iar inaugurarea oficială a fost programată pentru ziua de sâmbătă, 24 august, tocmai pentru a coincide cu cea de-a 33-a aniversare a Zilei Independenței Ucrainei.

Casa Ucraineană este primul spațiu pentru comunitatea ucraineană, creat chiar de ucraineni, a declarat Dmitro Lekarțev, președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, la deschiderea instituției.

Ucraina se chinuie de 33 de ani să scape de Moscova

Reamintim că Ucraina și-a câștigat independența pe 24 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Anterior, pe 16 iulie 1990, noul parlament de la Kiev a adoptat Declarația Suveranității de Stat a Ucrainei. Documentul conținea principiile de autodeterminare a națiunii ucrainene și opțiunea pentru democrație, independență politică și economică a țării, precum și prioritatea legii ucrainene în fața celei sovietice.

Anterior, fosta Republică Sovietică Socialistă Rusă își declarase suveranitatea, iar autoritățile fostei republici au intrat în conflict cu conducerea Uniunii Sovietice, ceea ce a dus la puciul din august 1991, când liderii comuniști ai URSS au încercat să-l dea jos de la conducere pe Mihail Gorbaciov, cel care lansase reformele care au dus la destrămarea imperiului bolșevic, și să reinstaureze dictatura Partidului Comunist.

La câteva zile după eșecul puciului anti-Gorbaciov, parlamentul de la Kiev a adoptat Declarația de Independență, prin care fosta Republică Socialistă Sovietică Ucraina se declara stat democratic și independent.