Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat joi că mulțumește României că decis să mai doneze Republicii Moldova 100 de mii de doze de vaccin anticovid şi să vândă noi cantităţi la preţul plătit de Uniunea Europeană producătorilor. Ea a vorbit și despre legăturile strânse pe care le are cu țara noastră.
„Nu mai avem acestă problemă de insuficienţă de vaccin şi datorită donaţiilor pe care le-am primit şi astăzi a fost anunţate încă 100 de mii de doze de vaccin din partea României. Dar astăzi am făcut publică şi înţelegerea de a cumpăra de la autorităţile de la Bucureşti cantitatea necesară de vaccin la preţul pe care l-a plăit UE, pentru că acestea achiziţii sunt făcute în cadrul UE.
Maia Sandu a spus că vaccinarea în masă a populaţiei va duce la anularea restricţiilor, inclusiv a celor de călătorie impuse de alte ţări cetăţenilor Republicii Moldova.
Până acum, 4% din populaţia Republicii Moldova a fost vaccinată împotriva COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătăţii, campania de imunizare se accelerează. Jumătate dintre cei vaccinaţi au primit prima doză în ultimele două săptămâni.
Relația specială cu România
Președintele Republicii Moldova a precizat că are o relație specială cu România. Este născută într-un sat situat la doar câțiva kilometri de Prut și familia sa a participat la Podul de Flori. Mai mult, a mers pentru prima dată în România la începutul anilor 90, fiindcă până atunci regimul sovietic nu i-a permis.
„Eu m-am născut într-un sat la câţiva kilometri depărtare de Prut şi chiar în timpul sovietic, atunci când nu puteam să mergem în România, nu puteam să auzim prea multe, să ştim prea multe despre România, noi puteam să vedem televiziunile româneşti, datorită proximităţii. În România am ajuns pentru prima oară la începutul anilor 90, atunci când eram studentă şi s-a deschis hotarul”, a spus Maia Sandu.
„Eu eram la Chişinău când a fost Podul de Flori, dar familia mea, care era aproape de Prut, a mers la acest eveniment frumos şi, bineînţeles, cu toţi ne-am bucurat foarte mult”, a mai afirmat Maia Sandu într-un interviu acordat TVR 1.
Preşedintele Republicii Moldova a menţionat că, în ce priveşte România, auzise multe de la bunica şi străbunica ei, care mergeau la Iaşi după cumpărături şi că primul scriitor român pe care l-a citit a fost Liviu Rebreanu.
Datorită României am început şi noi procesul de vaccinare
Maia Sandu a mai declarat că, în cele trei decenii trecute de la Podul de Flori, au fost diferite guvernări la Chişinău, unele mai prietenoase cu autorităţile de la Bucureşti, altele mai puţin prietenoase.
„Eu mă bucur să spun că astăzi avem o relaţie excelentă şi vreau să folosesc acest prilej să mulţumesc frumos României, să mulţumesc autorităţilor de la Bucureşti pentru sprijinul enorm de care ne bucurăm. Am avut parte de sprijin în aceste trei decenii, dar mai ales acum, în timp de pandemie. Datorită României am început şi noi procesul de vaccinare şi cetăţenii Republicii Moldova sunt foarte recunoscători României şi contribuabilor români pentru aceste ajutoare preşioase”, a spus Maia Sandu.
Foto: publika.md