Maia Sandu merge la un Summit fundamental pentru pacea din Ucraina. Zeci de țări vor fi prezente

Maia Sandu merge la un Summit fundamental pentru pacea din Ucraina. Zeci de țări vor fi prezente

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, pleacă, vineri, în Elveția, acolo unde va participa la un eveniment foarte important. „Țara Cantoanelor” găzduiește Summit-ul pentru pace în Ucraina, în perioada 15 - 16 iunie. La discuții vor lua parte liderii a 90 de țări.

Se încearcă găsirea unor modalități prin care în Ucraina să se reinstaureze pacea, după un război care durează de aproape doi ani și jumătate.

Maia Sandu, prezentă la Summit-ul pentru pace din Elveția

Conform administrației prezidențiale că, în timpul evenimentului, lidera de la Chișinău va avea întâlniri cu mai mulți șefi de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pentru a aprofunda dialogul politic și legăturile economice, precum și de a avansa procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Așadar, mai mulți lideri ai lumii se vor reuni sâmbătă și duminică în Elveția, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru un summit conceput ca un „prim pas” pentru a găsi o cale spre pacea în Ucraina, în prezența a aproape 100 de țări și organizații internaționale, dar în absența Rusiei și a Chinei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul Summit-ului, solicitat de Kiev, este de a „inspira un viitor proces de pace”, dar rezultatul reuniunii rămâne incert.

Ucraina speră să obțină un sprijin internațional larg pentru stabilirea condițiilor pe care le consideră necesare pentru a se pune capăt războiului cu Rusia, conform radiomoldova.md.

Iohannis cere ajutor pentru Basarabia

Altfel președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că cei mai vulnerabili dintre partenerii NATO, mai ales Republica Moldova, ar trebui să primească o atenție specială în vederea consolidării rezilienței.

Republica Moldova a fost foarte afectată de invazia Rusiei în Ucraina, atât prin numărul mare de refugiați primiți, cât și prin atacurile hibride ale regimului Putin.

Klaus Iohannis a mai spus, la deschiderea Summitului Formatului B9, care s-a desfășurat la Riga, în Letonia, că este necesară o concentrare a NATO pe îmbunătățirea securității pe Flancul Estic, în primul rând în regiunea Mării Negre.

Printr-o astfel de decizie, securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de aliați va fi întărită. Iohannis a punctat și că trebuie continuat și chiar crescut sprijinul pentru Ucraina, indiferent cât timp va fi nevoie.