Maia Sandu, la inaugurarea centrului de acordare a asistenței în cazul accidentelor vascular-cerebrale din Hîncești

Maia Sandu, la inaugurarea centrului de acordare a asistenței în cazul accidentelor vascular-cerebrale din Hîncești Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, a participat, astăzi, 8 aprilie, la deschiderea unei noi secții de terapie intensivă și a centrului primar de acordare a asistenței în cazul accidentelor vascular-cerebrale (AVC) din cadrul Spitalului Raional Hîncești, dar și mai multe echipamente performante. Noul centru va acoperi și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia, fiind al șaselea centru funcțional, dintr-un total de treisprezece, care vor acoperi întreaga republică.

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Maia Sandu a participat la inaugurare

„La fiecare întâlnire, în orice colț al țării, oamenii ridică problema accesului la servicii medicale de calitate. Și e firesc să fie așa, pentru că sănătatea este prețioasă. De aceea, mă bucur de fiecare dată când se finisează lucrările de reconstrucție și dotare în spitalele țării. Astăzi am participat, alături de echipa medicală a Spitalului Raional Hîncești, la inaugurarea unei noi secții de terapie intensivă și a centrului primar de acordare a asistenței în cazul accidentelor vascular-cerebrale, dotate cu cele mai moderne echipamente medicale”, a menționat Președinta Maia Sandu.

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

La Spitalul Raional Hîncești, Ministerul Sănătății a investit peste 44 milioane de lei doar în ultimii doi ani. Ce a declarat Maia Sandu

Șefa statului a precizat că noul centru va acoperi și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia, fiind al șaselea centru funcțional, dintr-un total de treisprezece, care vor acoperi întreaga țară.

„Mai multe vieți salvate și mai puține urmări negative pentru pacienți - acesta va fi rezultatul investițiilor pe care le facem. În cazul Spitalului Raional Hîncești, Ministerul Sănătății a investit peste 44 milioane de lei doar în ultimii doi ani. Profesionalism înalt, tehnologii performante și empatie, acestea sunt fundamentele pe care reconstruim sistemul medical. Construim spitale europene pentru că sănătatea oamenilor este o prioritate”, a mai subliniat șefa statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Centrul primar de AVC va oferi acces pacienților din raioanele Hîncești, Cimișlia, Basarabeasca și Leova la o gamă completă de servicii medicale

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, centrul primar de AVC va oferi acces pacienților din raioanele Hîncești, Cimișlia, Basarabeasca și Leova la o gamă completă de servicii medicale, vor fi efectuate investigații pentru confirmarea diagnosticului de AVC, în vederea asigurării unui tratament trombolitic eficient.

Cu acest scop, a fost reparat capital spațiul necesar instalării următoarelor echipamente moderne: tomograf computerizat de ultimă generație, aparat de ultrasonografie cu aplicații avansate pentru investigații cardiace și doppler a vaselor, holter monitor, aparat de ecocardiografie, pat-cântar multifuncțional special pentru pacienții cu AVC, cardiomonitor. Costul total al investițiilor în acest Centru a constituit circa 18 milioane lei.

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Din 13 centre de asistență medicală pentru pacienții cu AVC șase deja funcționează

Menționăm că, în Republica Moldova, Serviciul național de asistență medicală pentru pacienții cu AVC este constituit din 13 centre, Centrul primar de AVC Hîncești fiind al șaselea care își începe activitatea.

Concomitent, Spitalul a beneficiat de o altă investiție majoră, și anume reparația capitală a Secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în contextul implementării proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, gestionat de Ministerul Sănătății.

Secția ATI, modernizată și dotată la standarde europene, va activa pe 10 paturi și va acorda asistență medicală tuturor pacienților în stare critică, politraumatizați, pacienți cu patologii cardiovasculare, neurologice și chirurgicale. Costul total al proiectului de renovare și dotare a constituit circa 15 milioane lei.

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Tot astăzi a fost pus în funcțiune un aparat de radiografie digitală, primul din cele 12 achiziționate de Ministerul Sănătății – un echipament modern, care acoperă întreg spectrul de investigații radiografice și are o doză de iradiere redusă.

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

La eveniment au participat: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, administrația și personalul medical al instituției.