Maia Sandu anunță reforma sistemului judiciar: „Justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze”

Maia Sandu anunță reforma sistemului judiciar: „Justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze”Maia Sandu. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a făcut o serie de acuzații grave la adresa judecătorilor pe care îi acuză de blocarea reformelor din justiție. Justiția a fost sechestrată în interesul personal al unor magistrați care au lăsat criminalii în libertate, a acuzat șefa statului de la Chișinău. Maia Sandu susține că sistemul judiciar nu dorește sau nu poate să se modernizeze singur.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut o serie de acuzații la adresa judecătorilor, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Ea a arătat că sistemul judiciar nu se poate reforma singur și, mai grav, o parte dintre cei care îl conduc l-au sechestrat în interes personal.

„Justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze. O parte din judecători a decis să blocheze reformele. Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători care au lăsat criminalii în libertate, care au permis ca laundromatul sau furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegerile democratice. Însă acest lucru nu ne va împiedica să avem o justiție corectă și independentă”, a declarat Maia Sandu.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din Republica Moldova s-a discutat despre situația excepțională din domeniul justiției și au fost propuse o serie de măsuri menite să ducă la deblocarea reformelor. Maia Sandu a convocat CSS după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, de săptămâna trecută, a amânat alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. În urma ședinței CSS au fost făcute mai multe propuneri.

„Stimați judecători, vreau să fiți atenți la mesajul meu. Aveți de ales - continuați să fiți parte a problemei sau deveniți parte a soluției. Am văzut că există și judecători care aleg să-și facă meseria cu demnitate. Implicarea voastră, a judecătorilor onești este decisivă acum. Demonstrați că puterea judecătorului vine din integritatea lui și nu mai tolerați ca țipătul disperat al corupției să fie mai tare decât vocea dumneavoastră”, a transmis Maia Sandu.

Ea a arătat că este nevoie de o justiție idependentă care să nu fie afectată de corupție care să urmărească înfăptuirea actului de dreptate, iar nu perpetuarea unor privilegii pentru membrii săi.

CSS anunță reforma în justiția din Moldova

Pe cale de consecință, Consiliul Suprem de Securitate a decis că în maxim 30 de zile Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să devină funcțional. Acest lucru se va întâmpla prin decizie a Parlamentului care va numi, în regim de urgență, membri non-judecători care au trecut evaluarea comisiei de pre-vetting.

De asemenea, Parlamentul va pregăti cadrul legislativ pentru înființarea Curții Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Și această instituție urmează să devină funcțională în cel mult trei luni.

Noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procedurile de promovare în sistemul de justiție a unor tineri judecători care să promoveze reformele și să eficientizeze activitatea instanțelor.

„Este timpul să aducem în sistemul justitiei tineri onești, cinstiți, nu rude ale judecătorilor corupți”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu denunță corupția din justiție

Săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat că judecătorii și procurorii corupți au distrus sentimentul dreptății în justiției, iar acum se opun reformării sistemului.

„Schimbările care au început în justiție sunt corecte și își vor îndeplini scopul - de a avea în sistem judecători independenți care pun legea în capul mesei. Rezistența din sistem la această curățare era de așteptat. Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei obișnuiți cu mita nu vor să-și schimbe năravul sau, și mai mult, să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar asta nu ne va opri. Pentru moldoveni dreptatea este esențială. Oricât de complicat ar fi, vom duce la capăt curățarea justiției”, spunea Maia Sandu, conform RFI.

 

Ne puteți urmări și pe Google News