MAI: Statistica incidentelor electorale. Au fost date peste la foc automat

MAI: Statistica incidentelor electorale. Au fost date peste la foc automatAlegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În cadrul informării săptămânale a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) legate de stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, au fost comunicate acțiunile efectuate de instituție pentru asigurarea unei bune desfășurări a scrutinului electoral. Au fost trecute în revistă incidentele apărute în timpul campaniei electorale, precum și măsurile care au fost dispuse.

121 de infracțiuni la regimul electoral

MAI anunță că de la începerea campaniei electorale au fost monitorizate 531 manifestări electorale, care au avut loc în 293 localităţi din 36 judeţe şi municipiul Bucureşti. În acest interval de timp a avut loc un număr de 599 de incidente electorale.

poliție, anchetă

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Au fost aplicate 187 sancţiuni contravenţionale, dintre care 102 au fost amenzi, în valoare de 80.800 de lei şi 85 avertismente scrise. Din totalul celor 599 de incidente sesizate, 233 sunt în curs de verificare, iar 52 nu se confirmă. Alte 116 sesizări au fost trimise către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central sau birourile electorale de circumscripţie judeţeană.

MAI precizează că a fost înregistrată și comiterea a 121 infracţiuni, potrivit unei informări făcute, joi, în şedinţa Guvernului.

MAI a organizat aproape 19.000 de secții de votare

Comunicatul de presă al Guvernului mai precizează că structurile MAI au asigurat securitatea transportului buletinelor de vot către sediile instituţiilor prefectului.

Totodată, la nivelul MAI a fost întocmit graficul pentru preluarea buletinelor de vot ce vor fi utilizate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024 în cele 18.955 secţii de votare organizate pe teritoriul României, scrie news.ro.

În comunicat se mai arată că „La nivelul prefecturilor, a fost asigurată publicarea, pe site-urile web ale instituţiilor prefectului, a hotărârilor şi deciziilor adoptate de către Birourile electorale de circumscripţie judeţeană/a municipiului Bucureşti. Au fost asigurate spaţiile necesare, pentru depozitarea în condiţii de siguranţă, a materialelor necesare desfăşurării procesului electoral din data de 9 iunie 2024. A fost demarată activitatea de împărţire a materialelor electorale, pe fiecare unitate administrativ teritorială în parte, în vederea predării acestora, prin intermediul primarilor, către secţiile de votare.”

Pe 9 iunie 2024, românii din țară vor avea la dispoziție un număr de 18.955 secţii de votare, unde își vor putea deptul de vot.

În străinătate organizarea alegerilor se va face de către Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadelor și consulatelor României, din întreaga lume.

Ne puteți urmări și pe Google News