Mai puţine sinucideri în armata SUA, dar mai multe acte de violenţă domestică
- Simona Mătieș
- 20 ianuarie 2012, 10:06
Numărul sinuciderilor în armata SUA a scăzut, dar cel al actelor de violenţă domestică şi crime sexuale în rândul militarilor americani este în creştere, relevă un raport citat de BBC.
Numărul sinuciderilor, în rândul soldaţilor activi, cei ai Gărzii Naţionale şi cei în rezervă, a ajuns la 278 în 2011, cu 9% mai puţin decât în 2010. Este pentru prima oară, în ultimii patru ani, când rata sinuciderilor este în scădere.
Raportul arată că tulburarea de stres post-traumatic a ajuns o "epidemie" în rândul militarilor, estimându-se că ar exista în jur de 472.000 de militari afectaţi de această boală. "Există multe veşti bune în raport, dar şi veşti rele", a spus generalul Peter Chiarelli, într-o conferinţă de presă la Pentagon."Ştim că încă mai avem multe de făcut", a precizat el. Comandaţii încep să admită existenţa problemelor
Violenţa domestică şi crimele sexuale au crescut cu peste 30%, din 2006 până în prezent, iar abuzul asupra copiilor cu 43%. În 2010, raportul arăta că fie armata nu observă semnele de depresie, posibile stări suicidale ale militarilor, fie comandanţii se prefac că nu observă aceste lucruri, din cauza presiunilor la care sunt supuşi de calendarul strâns al desfăşurării trupelor în Irak şi Afganistan.
Generalul Chiarelli spune că acum comandanţii trimit mai mulţi soldaţi în programul dedicat recuperării celor cu probleme de abuz de droguri sau medicamente, şi concediază mai mulţi soldaţi pentru comportament abuziv. De asemenea, a crescut numărul militarilor care sunt aduşi la spital, pentru tratament, din cauza intenţiilor suicidale.
"Cred că cel puţin am început să recunoaştem şi să luptăm cu această problemă, pe care sper să o şi eliminăm", a mai spus Chiarelli. O parte dintre autori, în cazurile de abuz domestic, sunt recidivişti. Atât numărul cazurilor de abuzuri asupra copiilor, cât şi cel al actelor de violenţă domestică asociate cu consumul de alcool au crescut din 2006.
La mijlocul anului trecut, fuseseră diagnosticate cu sindrom post-traumatic circa 187.000 de persoane, dar numărul veteranilor şi soldaţilor activi bănuiţi că suferă de această tulburare este mult mai mare.