Mai mulți turiști sunt blocați la Bâlea Lac. Telecabina nu este funcțională din cauza condițiilor meteo

Sursa foto: arhivă

Mai mulți turiști au rămas blocați la Bâlea Lac din cauza condițiilor meteorologice. Oamenii nu pot coborî cu telecabina pentru că vântul suflă cu putere în acea zonă. Mai multe avertizări meteorologice de ninsoare de Cod Galben și Cod Portocaliu sunt în vigoare pe tot parcursul zilei.

Mai multe familii de turiști care au urcat sâmbătă, 25 februarie, la Bâlea Lac sunt blocați la o cabană din acea zonă. Oamenii voiau să coboare în această dimineață, dar condițiile meteorologice nu au permis acest lucru. Administratorii telecabinei i-au anunțat pe turiști că instalația pe cablu este oprită din cauza avertizărilor ANM de Cod Portocaliu de vânt și instabilitate atmosferică.

Turiștii blocați în zonă se află în prezent la cabană și vor fi coborâți de la Bâlea Lac, la Bâlea Cascadă în dup-amiaza zilei de duminică, 26 februarie, sau mâine dimineață, 27 februarie. Acest lucru se va întâmpla doar după ce vântul nu va mai sufla puternic. Rafalele de vânt depășesc 90 sau chiar 100km/h la altitudini de peste 1.700 de metri.

Avertizări de Cod Portocaliu de ninsori și vânt în zonele montane

Este importat de precizat că între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă se poate ajunge doar cu telecabina deoarece Transfăgărășanul este închis circulației rutiere. Stratul de zăpadă a depășit doi metri în această zonă. Telecabina de la Bâlea străbate un traseu pe cablu, zilnic, dar numai atunci când condiţiile meteo sunt propice pentru călătorii. Şoşeaua Transfăgărășan se află pe Drumul Naţional 7C ce leagă Transilvania de Muntenia și traversează o distanţă de aproximativ 92 kilometri prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoşeaua ajunge la altitudinea maximă de 2.042 metri la Bâlea Lac, potrivit Antena 3 CNN.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) e emis o avertizare de Cod Portocaliu de ninsori și precipitații care este valabilă în intervalul 26 februarie, ora 10:00 – 27 februarie, ora 15:00. Avertizarea meteorologică vizează Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali și zonele submontane aferente. Meteorologii au transmis că vântul va avea intensificări la altitudini mare, cu rafale ce vor depăși 90km/h.  ANM a mai emis și o altă atenționare de Cod Galben care vizează județele Suceava și Neamț. Sunt așteptate ninsori abundente în intervalul 26 februarie, ora 10:00 – 26 februarie, ora 18:00 și va fi viscol.