Mai mulți puști din România experimentează viața la Oxford

Mai mulți puști din România experimentează viața la Oxford

O săptămână la celebra universitate poate schimba destinul a 21 de copii

Prima școală de vară la Oxford pentru elevi români a fost gândită de trei conaționali care vor să facă ceva pentru țara lor. Ei sunt cercetători, membri ai Universității Oxford. Dr. Monica Enescu, dr. Ciprian Ploștinar și Șandor Kruk (drd.) au dorit să ofere unui număr de 21 elevi de liceu cu potențial academic și mijloace materiale modeste, din 10 orașe, șansa de a experimenta pentru o săptămână mediul universitar de la Oxford. Liceenii din România vor merge în Marea Britanie între 28 august și 4 septembrie. Programul școlii de vară va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere și tutoriale „1 la 1” inspirate de modelul de predare folosit în mod tradițional la Oxford. Pe lângă cei trei cercetători care au inițiat proiectul, vor fi implicați în această inițiativă alți 19 membri ai comunității românești, având roluri de lectori, responsabili logistică sau lideri de activități. Toți cei implicați în organizarea acestei școli de vară își oferă cunoștințele și timpul în mod voluntar.

Pentru viitor

Dincolo de cunoștințele dobândite, obiectivul principal al școlii de vară este acela de a-i ajuta pe cursanți să-și definească perspectivele pentru viitor și să cunoască specialiști cu un parcurs academic și o carieră profesională de excepție. De asemenea, școala va servi ca bază pentru un program de mentorat la distanță menit să-i sprijine pe foștii cursanți în deciziile educaționale și profesionale ulterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monica Enescu, unul dintre inițiatorii acestui program, ne-a dezvăluit câteva din surprizele rezervate tinerilor învățăcei din România. „Avem un program foarte plin. Copiii vor participa la cursuri multidisciplinare. Avem cursuri de programare pentru neuroștiințe, pentru imagistică medicală, până la cursuri de cultură politică, media, dezbateri și sesiuni orientate spre orientare în carieră și dezvoltare personală. Ideea principală este să îi punem pe ei în contact cu mediul acesta și să îi inspirăm. Ne-am gândit că sunt unii copii extraordinari, care nu au acces la resursele astea, care nu au aproape nicio șansă de a se conecta la mediul acesta. Așa a început acest proiect, pe care dorim să îl repetăm an de an”.

20.000 de lire sterline un an de studiu

Un an de studiu la Oxford costă în jur de 20.000 de lire sterline, însemnând costuri de trai și taxele de școlarizare.

Cei care vor dori să meargă să studieze aici vor primi consiliere de la cei trei prieteni, printr-un mentorat la distanță, iar la capitolul bani, cel puțin doi ani de aici încolo, pot apela la un împrumut guvernamental. „Nu trebuie să vină toți la Oxford, pot merge și la Cambridge, și la alte universități”, ne-a mai spus dr. Monica Enescu. În completarea cursurilor, programul școlii de vară conține și activități recreative și de educație alternativă, menite să-i ajute pe cursanți să experimenteze stilul de viață al unui student la Oxford: vizite la colegii și muzee, seri de film/teatru, activități sportive și o excursie la Londra.