Opt militari români de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost reținuți de autorități, după ce s-a constatat că aceștia au furat pe o perioadă îndelungată combustibil.
Militarii au fost prinși că furau, în urma a zeci de percheziții efectuate de procurorii militari în acest caz, potrivit informațiilor oferite de surse judiciare pentru HotNews.ro. În prezent, opt militari au fost reținuți după ce s-a decis că aceștia au furat combustibil, însă în ancheta desfășurată ce are la bază acte de furt și delapidare sunt suspecți un total de 22 de militari.
Opt militari au fost reținuți pentru furt de combustibil
În total au fost furate șapte tone de combustibil, potrivit autorităților. Marți, au fost făcute aproximativ 50 de percheziții atât la baza Mihail Kogălniceanu, cât și la locuințele unor suspecți și martori.
Audierile în acest dosar au fost făcute de Poliția Transporturi Constanța, fiind instrumentat de Parchetul Tribunalului Militar București, potrivit Hotnews.ro.
Un incident similiar a avut loc la sfârșitul anului trecut, când s-a descoperit că o grupare a furat motorină în valoare de două milioane de dolari de la baza militară americană Mihail Kogălniceanu.
O grupare a furat motorină în valoare de două milioane de dolari
Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparţinând guvernului SUA, în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum şi din zonele dedicate efectuării unor exerciţii tactice militare situate pe raza judeţului Constanţa.
Membrii grupării au sustras atunci diverse cantităţi de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unităţii militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu. Prejudiciul reclamat de guvernul federal al SUA a fost de două milioane de dolari.
În cadrul dosarelor penale instrumentate au fost investigate infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, spălare de bani, furt calificat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fraudă informatică, punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, contrabandă şi evaziune fiscală, potrivit Agerpres.