Mai mulți bani pe tichetele de masă. Tot ce se știe în acest moment

Mai mulți bani pe tichetele de masă. Tot ce se știe în acest moment Sursa Foto: Arhiva EVZ

Actul normativ care prevede majorarea valorii tichetelor de masă a fost pus în dezbatere publică, la Ministerul Muncii. Inițiativa legislativă are la bază rezultatele negocierilor dintre Guvern, sindicate și patronate, în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică propunerea legislativă de majorare a valorii tichetelor de masă, de la 1 august și, ulterior, de la 1 ianuarie. În prima etapă, proiectul prevede creșterea până la 35 de lei, iar în cea de-a doua până la 40 de lei. Propunerea a venit ca urmare a negocierilor dintre Guvernul condus de Marcel Ciolacu, reprezentanții sindicatelor și cei ai patronatelor reuniți în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru” se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță.

Proiectul de ordonanță urmează să intre, spre aprobare, într-o ședință de Guvern, zilele următoare, pentru a se aplica cu începere de la 1 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariații vor primi cu 10 lei mai mult de la 1 ianuarie

În prezent, valoarea tichetelor de masă este de 30 de lei, iar creșterea, de la 1 august va fi cu 5 lei, urmând ca de la începutul anului viitor, să se mai adauge alți 5 lei. În total, după cele două etape de majorare, conform proiectului de oug, lucrătorii vor beneficia de 10 lei în plus la bonurile pe care le primesc, de la angajatori.

„Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, mai explică nota de fundamentare a proiectului.

Autoritățile au stabilit să mențină valoara tichetelor de masă, la nivelul de 40 de lei cel puțin până în septembrie 2024. Pe de altă parte, proiectul de ordonanță prevede abrogarea ordinului de ministru nr. 1.263/2023 care stabilește valoarea actuală de 30 de lei pentru tichete de masă.