Mai multe site-uri din Federația Rusă ar putea fi blocate în Republica Moldova. O nouă solicitare SIS
- Ana Munteanu
- 3 octombrie 2024, 22:11
Republica Moldova. Mai multe site-uri din Federația Rusă ar putea fi blocate în Republica Moldova. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a transmis o sesizare către operatori în care a solicitat blocarea accesului utilizatorilor din țara noastră către cinci site-uri din Rusia, active în Republica Moldova.
Site-urile ce ar putea fi blocate
Astfel, SIS a solicitat blocarea paginilor web: moldova24.online; pwa.moldova24.online; rutube.ru; yandex.ru; dzen.ru.
Potrivit legislației, operatorii de telefonie și internet ar urma să pună în aplicare solicitarea.
O solicitare similară a fost făcută și săptămâna trecută din partea SIS. Atunci instituția a transmis o sesizare către operatori în care a solicitat blocarea accesului utilizatorilor din țara noastră către șase site-uri din Rusia și la o platformă online, activă în Republica Moldova. Atunci, instituția a solicitat blocarea paginilor web: nuacum.eu, ng.ru, ria.ru, gazetacrimea.ru, crimea.gov.ru, crimea.ria.ru, crimea24tv.ru.
Anul trecut, în perioada stării de urgență, prin ordinul directorului SIS, au fost blocate mai multe site-uri rusești care, potrivit SIS, promovau informații false în domeniul ce afectează securitatea națională.
În perioada stării de urgență, ordinul directorului SIS avea un caracter obligatoriu. Documentul a fost transmis spre execuție furnizorilor de rețea și servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate în document.
„Figurile din Federația Rusă folosesc tehnologiile informaționale pentru a propaga minciuni”
Cu referire la activitatea site-urilor dubioase rusești, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în timpul unei emisiuni televizate că figurile din Federația Rusă folosesc tehnologiile informaționale pentru a propaga minciuni.
„Scopul acestor acțiuni este de a induce lipsa de siguranță și încredere a cetățenilor țării față de autorități. Trebuie să fim vigilenți, să învățăm foarte multe lucruri din mers. Observăm că propaganda de la televiziuni a migrat pe online. Autoritățile noastre urmăresc foarte atent persoanele care administrează aceste canale și conținuturile publicate”, a precizat Igor Grosu.
„Cei care cred că vor trece neobservați, nu e așa. Dacă activează sub denumiri anonime, oricum vor fi identificați. Toate aceste lucruri sunt documentate. Oferim toată asistența procurorilor și celor care investighează faptele ca aceste cazuri să aibă finalitate”, a remarcat speakerul.
În ultima perioadă, autoritățile au atenționat cetățenii despre distribuirea în mediul online a mai multor informații false. Acestea au vizat sectorul energetic, securitate și apărare, domeniul protecției sociale, cel medical și cel al educației.